„Селена“ с ръст на ражданията при лоша обща статистика

Болница „Селена“ за поредна година отбелязва ръст на броя на ражданията на фона на общ спад на бебетата в страната с 10,44%. 2411 новородени са проплакали под покрива на пловдивското специализирано лечебно заведение през 2020 година. Това затвърждава лидерската позицията на болница „Селена“ при избора на медицинско заведение от бъдещите родители в Южна България. Предварителните данни показват, че и през новата година болницата ще задържи второто си място по брой раждания в страната.

Екипът от безкомпромисни професионалисти в сферата на акушерството, гинекологията и неонатологоята, и оборудваното с последно поколение апаратура неонатологично отделение, правят болницата най-сигурното място в Южна България за поява на нов живот. „Болница „Селена“ е като една перфектно конструирана машина, в която всичко работи идеално! Лекарският екип е изграден от човеци! И както скоро прочетох: „Да се родиш преждевременно е като да отидеш да покоряваш осемхилядник. Трябва ти смелост, сила, и някой, който да ти напомня, че най-важното е да не забравяш да дишаш.“ Така коментира избора си на лечебно заведение Нина Иванова, майка на Михаил, роден и отгледан в „Селена“. Мишо беше изписан в края на 2020-та година от неонатологичното интензивно отделение, роден в 24 гестационна седмица с екстремно ниско тегло.

И докато в „Селена“ ражданията се покачват, в общ план демографската криза в страната се задълбочава. Дали заради условията на живот, заплащането на труда, детската грижа и образованието, или заради коронакризата, която задълбочава съществуващите проблеми на икономическо и социално ниво, прогнозата е спадът в ражданията за страната да достигне 10,44% през настоящата година. За първото тримесечие на 2020-та у нас са се родили 13 503 бебета – с 1 618 по-малко от същия период на 2019 година. Във второто тримесечие на годината има лек ръст в раждаемостта – 13 680 новопроплакали, но отново имаме спад спрямо същия период на миналата година, когато бебетата са били 15 273. Най-много са новородените в страната в периода юли – септември – 14 960, но въпреки това спадът спрямо 2019 година е с 10,54%. Тенденцията надолу се задържа и през последното тримесечие на годината.

„През цялата 2020 година се раждат бебетата, резултат на времето преди пандемията. Този спад, който се наблюдава сега, не е следствие на пандемията. Ефектът от нея ще отчетем през 2021 година. А предвид наблюденията ми върху бременностите, прогнозата не е оптимистична“, коментира д-р Ангел Ставрев от УСБАЛАГ „Селена“.

Спред сайта countrymeters.info, отразяващ данните на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН, естественият прираст в страната за 2020 година е отрицателен при 105 588 смъртни случая, с 39 753 повече от живородените бебета.

За автора

Вашият коментар