Пловдив vs София: Дюнери за едни по-мирни градове

Навръх всички сблъсъци и сътресения из държавата ескалират и понеделнишките търкания между Пловдив и София. Попов и Петканов отново търсят как да представят градовете си по най-добър начин в това състезание, за чийто развой световното население тръпне и изпада в размирици от Росенец до Сиатъл и от Белград до Дубай. Ето поредни измервания:

Къде са най-добрите дюнери?

София: Пак развяха имагинерната етническа карта, както всеки път се опитват да противопоставят хора на хора, за да спасят оялите се от власт задничета. А знаем, че етническата стабилност е гарантирана с дюнерите и в 2 през нощта всички са равни на опашката за голям пилешки с малко люто.

Много жители на София, не искам да казвам софиянци, често хвалят дюнерите в Пловдив и изглежда сякаш по тази тема столицата се е отказала да се състезава. Но това са хора, които ги е страх да се разходят в карето между булевардите Сливница, Мария Луиза, Христо Ботев и ул. Пиротска, където не са типичните райони за среднощна разходка. Но човек може да се натъкне на величествени дюнери, лахмаджуни, шиш таук и пиде. И на етническа стабилност.

Пловдив: Ние сме още леко объркани по тази тема. Не сме обединени, тъй като древността и вечността също си имат своите кусури. Вие това не го разбирате, тъй като растете, но не стареете. При нас развяването на етническата карта е много сложен процес. Едни ядат посред нощите дюнери до Джумаята, други пици на Римския стадион, трети жулят узо на Античния театър, четвърти нагъват шкембе чорба из кварталните кръчми, пети нищо не ядат, онли пият.

Та те разбирам за жителите на София, дето хвалят нашите дюнери. И те искат да дойдат на град, и те да опитат от величието – я дюнери, я кадаиф, я шамари. За всекиго по нещо, ние се раздаваме, щото сме туристическа дестинация. Та няма как да ни разделят по никакъв начин, щото тук всички са наясно, че това, дето го дават по телевизорите, не е реално.

Къде полицаите пазят най-добре?

София: Етническият мир не би струвал и пет пари, ако нямаме стабилност и охрана за отговорните за всеобщото ни добруване. Спазването на социална дистанция с тях е жизнено важно за съществуването на държавата ни в този ѝ вид, но от време на време някакви хора решават да не спазват мерките и да поискат близък контакт с министър, депутат, футболен съдия. Тогава на сцената се появяват полицаите – хора, като всички нас, но и много повече.

Не знам дали прочутите робокопи, пазещи футболните агитки в Пловдив са толова силни, колкото облечения с обикновена лятна униформа полицай в София, вдигащ арестант с една ръка, сякаш оглежда мрежичка с лук в супермаркета, но очевидно столичните полицаи излизат от епидемичната блокада през последните месеци в изненадващо добра кондиция. И със страхотен спортен дух.

Разбира се, както има разлика от дюнери до дюнери в един и същ град, то така има и разлика между полиция и полиция. Но бих поканил пловдивчанин да ни дегустира дюнерите, а не полицията.

Пловдив: Аз полицаи в Пловдив не съм виждал. За живи хора говоря, не за патрулки. Убеден съм, че тук е позициониран държавният сикрет сървис, тъй като дори на по-пикантните мачове полицията пристига от Стара Загора, Бургас, та дори и от София. И съм сигурен, че при нас има само холограми на органи на реда във вид на автомобили със сирени, за да си мислим, че имаме скучна полиция като вашата. Робокопите ни наистина са най-коравите в страната, но те са професионалисти и никой не може да ги види с шорти и сандали на брега на Марица да бутат граждани във водата.

Иначе и на нас ни е мъчно, че нямаме тук под ръка я министър, я министерство, за да проверим това онова, ама децентрализацията върви успешно, та още нямаме пряк контакт. А щеше да е хубаво поне на туризма да ни бяхте дали министъра, че чужденците и без това няма какво да видят в „Младост“.

Чувстваме се онеправдани и игнорирани, защото е ясно – няма министър, няма полицай. А и ние сме хора, и ние се вълнуваме и искаме да потанцуваме по площадите.Бихме ви дали от толкова жадуваните дюнери с тонове, само да можехме да се насладим поне за малко на вашата извратена реалност.

Вашият коментар