Пловдив vs София: Кой град е по-добър за валене на дъжд?

Може да си речете, че в шестото издание на споровете между Попов и Петканов темите започват да се разводняват и обективно ще сте прави. Метеорологичната обстановка е важен фактор за добруването на един град, неговите жители, гости и останала фауна. Нека сравненията започнат сега!

Къде вали дъжд по-хубаво?

София: По време на писането на тези обективни истини София е в дъждовен сезон. Две ударни бури на предния ден, а в момента напоителен кротък дъжд от няколко часа дарява града с онова нещо, без което дори ракията нямаше да е възможна – водата. А като казах ракия – сега дъждът рехидратира спеклите засъхнали джанки по улици и тротоари и им дава тласък за вторична ферментация. Летният въздух тук е ракия заради тази природна комбинация.

Много хора, хулещи традициите, не са доволни от овошките по улиците, но още по-гневни са, ако минат по някой тротоар и плочката се окаже плюеща и им вкара струя кална вода в обувката. Но калната вода всеки западняк знае, че е лечебна и се строшава да дава милиарди за процедури с нея. А тука – безплатно. 

София е устроена така, че като завали някакъв по-стабилен дъжд, всичко да спре. За да му се насладиш. Не е да се юрнеш с чадър, за да си спреш гледката, не работи. В София като вали, вали не само отгоре, но и отдолу, отстрани и изотвътре. Улиците стават на реки и ако си с кола, по-добре спри и изчакай да се отводни, защото не се виждат дупките. Ако си пешеходец, спри и се завържи за някой пътен знак или дърво, за да не те отнесе цунамито. 

Изобщо не е като примерно в Лондон или Дъблин, където вали всеки ден и не го забелязваш изобщо. Тук вали и човек може само да се спре, да го почака и да му се наслади.

Пловдив: Ние сме хуманисти и се грижим за природните си дадености. При дъжд се опитваме да облекчим Марица, затова отбиваме част от струята й по кварталите, за да не се уморява. Още в края на миналия век спряхме да ползваме чадъри, тъй като не могат да поемат водосбора. Заменили сме ги с тенти, по-заможните направо с шатри.

Канализацията ни е изключително модерна и иновативна. Нейната роля е да предотвратява нахлуването на мощна струя в нивите извън града, та е предвидено при порой водата да не напуска неговите предели и да се връща на улиците и тротоарите, където така и така вече има.

Реално ние сме по-успешни от вас, тъй като сме си един вид морски курорт. Почти всяка къща вече има поне по един сал или гумена лодка, а в централната част на града се забелязват и новорегистрирани шхуни и фрегати.

Канутата са общински и ги ползваме само за тунели и подлези, като те са предназначени за туристи, искащи да се почувстват като във Венеция.

Къде е по-приятна жегата?

София: Ако за дъжда може да речем, че сме на кантар, то софийската жега е доста по-хуманно явление от пловдивската. Софийската жега е лечебна, цели да те изпоти, за да се отдадеш на детокс процедури, леко отслабване и освежаване. Пловдивската цели да те умори.

Когато стане жега тук, хората изпиват по 2 бири и литър концентрат (защото не замръзва, а може да се събудят при някакъв студ, много е динамично времето) и заспиват кротичко на сянка до някой трафопост. Някои дори прибягват и до вода, Общината раздава пластмасови водички по площадите, защото парите за чешми и фонтанчета са откраднати, а и вируси вече има, така че очевидно е помислено добре и в този аспект.

А най-хубавото поради промените в климата е, че през последните 5 години софийската жега се пада във вторник. А пловдивската жега се пада от март до октомври.

Пловдив: Пловдивската жега е много деликатна и ненатрапчива. Реално започва на Димитровден и си тръгва към единайстия кръг на новия футболен шампионат.

На нас д-р Радева ни е забранила да пием вода дори в жегите. Компенсираме с узакита и бири, като от първите пием рано сутрин по два-триста грама за хладина (за деца под 6-годишна възраст максимум 100 грама на гладно), а бирите ги консумираме по рецепта – по три двулитрови певецета на всеки кръгъл час до полунощ.

Следим стриктно за недопускането на активни потни жлези между 12 и 16.00 часа, особено в градския транспорт, за да предотвратяваме инсулти на случайни хора, че тук още има Ковид и болниците нямат време за нерегламентирани сърдечни пристъпи.

При нас иначе не са крали от фонтани и чешмички, има си. Спокойно може човек да си измие краката, да подпъхне мокра длан из мишниците, да поразтърка леко и да приспи десетина кръжащи връз него гларуси. Това е добро дело, че много се навъдиха и вече крадат гълъби, даже и на котки налитат.

Вашият коментар