Пловдив vs София: Кой град е по-орисан на щастие?

Тази рубрика се задържа упорито почти като посредствен човек на властови пост у нас. В 5-тото издание на спора между Пловдив и София, Попов и Петканов ще се гмурнат в по-езотерични посоки на сравнения, за да стигнат до скрити за окото нюанси в културологичен, архитектурен, инфраструктурен и венерически аспект.

Къде са по-щастливи хората?

София: Актуалното доказателство, че в София сме по-щастливи, е по-масовото и продължително празнуване на приемането на страната в чакалнята на чакалнята на предверието на антрето на гишето, на което пише “Тук не е информация” в Еврозоната. Десетки хиляди ежедневно излизат да споделят щастието, полицаите хвърлят хора във въздуха, има хоро и пиратки като на Нова година.

Но това е така, защото софиянци сме щастливи хора по природа. Мъничко ни трябва да се раваме на живота. 100 метра вървене по тротоар без навехнат крак, място за паркиране в същия квартал, в който живееш или пък като ти разбият мазето да ти откраднат колелото, после да се налага само да смениш катинара, а не да са откъртили цялата врата. 

Пловдив: Ние по-бавно ставаме щастливи, но наберем ли скорост, тогава и Дани Кирилов може да ни завиди на ентусиазма. Доказателство е фактът, че няколко години се подготвяхме да щастливеем като европейска столица на културата, набирахме сили да се радваме пламенно и точно, когато тя свърши, широки усмивки разкрасиха лицата ни. Още сме си така – усмихнати и немигащи от щастие, дори аурите ни присвяткат вечер.

Та тя Европата си дойде тук сама, даже си тръгна. И нищо не сме чакали, като вас, щото сме привилегировани щастието да ни открива, а не да го търсим. Е, още издирваме артефакти от изминалото събитие, но те пърформансите са така – идват и си отиват без да оставят видими резултати, а нас ни крепят само спомените и местните данъци и такси.

Каква зодия са София и Пловдив и кой град астрологически е по-добре?

Петканов: За мен София е близнаци. Сиамски. Залепени, растящи навътре в самите себе си. И това София прави от благородство. Ако беше растяла навън, за да поеме цялото си население, щеше в момента София да стига от Кюстендил до Ихтиман и от Мездра до Самоков.

Пловдив пък ми се чини да е везни. Не, че е равен, хълмист е, но пък е балансиран град. Марица го разделя на две, като и от двете страни Георги Гергов има подлези, панаири и равни шансове да постигне българската мечта. Ще даде държавата милиарди и за единия, и за другия клубен стадион, а градския ще остави гражданите да си го оправят. Уравновесен град.

Разбира се, София е по-добре, благородството е с по-голям принос от балансираността.. Нищо, че и двата града са с асцедент водолей и като вали повече от 10 минути стават Венеция.

Попов: Тук се уповаваме на ретроградния Меркурий, когато си гледаме на кафе или заравяме кокоши крака. Иначе си падаме по китайските календари. Те винаги познават, та им вярваме безусловно. Казват хората, че ще сме в годината на Свинята – познават. Казват в годината на Маймуната – пак познават. Ама има един недостатък. Китайците чат-пат бъгват продукцията и при нас от години се въртят само тези две зодии. Доставката ли нещо куца, производството ли, нямам представа.

То и при вас май е така, ама вие сте свикнали да говорите завоалирано, та разбирам защо не си казваш нещата направо, а ми говориш за близнаци.

Кое е щастливото число на твоя град?

София: 160. В сантиметри е средният ръст, с който може да се живее комфортно в столицата, тъй като на места дървесните клони не са подкастрени и трябва да се преминава клекнал. Също така 160 в стотинки е цената на билета за градски транспорт, където щеше да мирише страховито, ако през 160 година в Рим не бяха въвели масовото производство на сапун

Пловдив: При нас щастливото число е 1312. По този въпрос няма „Ботев”, няма „Локо”. Целият град е нашарен с тази дружелюбна символика, само туристите явно не я разбират и ни гледат с уважение. Вероятно смятат, че заради ковида учениците имат изнесени уроци по математика.

Вашият коментар