Пловдив vs София: Къде учебният ден ще е по-първи?

Колкото и да не си личи, Попов и Петканов са ходили на училище. Е, не и в извънредно епидемична ситуация, в която ученическите раници ще станат по-тежки с по един литър спирт за дезинфекция. Но знаят туй-онуй за училищната обстановка в градовете си и ще ги премерят по пореден признак.

Къде е по-хубаво да се ходи на училище?

София: Столицата няма толкова баири, така че тежките учебни пособия в торбата на гърба по-малко ще се случат причина за прекатруване и падане по нос. Освен в някой от подпланинските ни квартали, където има стръмности, но там е вероятно татко да е платил за шофьор от и до училище.

Също така в София през студените месеци, които съвпадат с учебните, въздухът е една идея по-мръсен. Което значи, че цигарите в голямото междучасие увреждат белите дробчета относително по-малко, отколкото в Пловдив. Пък и техните няма да ги хващат лесно, защото дрехите се вмирисват от мъглата по-силно, отколкото от тютюна.

По-големите дистанции в града пък означават и по-голяма самостоятелност от родителя. Особено в гимназията може да се паднеш в училище, чието разстояние до дома е по-голямо от това между Пловдив и Пазарджик. Децата в София се учат да се справят сами с живота и със съвременните електронни банкирания, нямат дори формална причина да виждат родителите си. Като Хогуортс на Хари Потър. Но с по-малко черни магии.

Пловдив: Тук е по-приятно да се ходи на училище. Никой не става рано, тъй като няма смисъл. Задръстванията са такива, че по-рано от 10:00 часа няма шанс школник да отвори вратите на знанието, в която и да е част на града. Тогава някъде се пада и голямото междучасие, а след него традиционно гимназистите минават на дистанционно обучение из пловдивските паркове и хълмове.

С новите правила за безопасност ще бъде още по-добре. Всеки ученик ще може да изпраща баба си или случаен минувач на училище, като маската ще прикрива онези 60-70 години разлика в еволюцията.

Учителите ще бъдат холограми, тъй като така и така е ясно, че в класните стаи деца няма да се навъртат, а и никой друг вече не ползва ICQ и Mirc, та знанията няма да се разминават като браунови частици между присъстващите.

Къде ходещите на училище са по-умни?

София: Сухата статистика е неоспорима и в столицата сме събрали вундеркинди, пиещи по 2-3 енергийни напитки на ден, за да смогнат сърчицата им да поддържат оросяването на тези даровити умове.

В топ 20 на училищата по успех на матурите 12 училища са от София. От Пловдив са само 2.

В топ 100 съотношението е сходно и пловдивските учебни заведения са 7, а от София в класацията попадат 31.

Но като казах думата заведения, ми се отвори глътка и вдигам тост за първия учебен ден. И помнете деца, водата е за да ви върви по нея, а не за пиене, понеже съдържа микроби.

Пловдив: Нъцки. Тази статистика може да е някакси вярна, но в нея определено има доза негативизъм спрямо интелекта и познанията на пловдивските подрастващи. Плюс това е некоректна, тъй като обхваща единствено успеха на матурите по предмети, които никой в Пловдив реално не изучава.

Истинските данни са коренно различни, но статистиките ги правите в София и е нормално да неглижирате пловдивската еволюция.

На първо място в страната, а и не само, сме по изучаване на „Тик-Ток“, „Инстаграм“ и „Покер Старс“. Всяка реномирана търсачка, дори Гугъл, извежда като водещ резултат Пловдив, когато комбинираш при търсене думите Свят + Гении + Ученици + Познания.

Колкото и задръстена да е образователната ни система, никой не е в състояние да спре прогреса – нито Иван Костов, нито д-р Радева.

И като стана дума за всеизвестната лечителка, почетен гражданин на Пловдив всъщност, то нейни лекции се изучават дори в голямото междучасие, което доказва ангажираността на пловдивската младеж към науката и познанието.

Очаква се до броени дни между пловдивските ученически съвети и градската токсикология да бъде сключен договор за сътрудничество, чрез който в реална среда да бъдe тествана нов вид питейна ваксина, предизвикваща всесезонен имунитет срещу ковид.

Вашият коментар