Пловдив vs София: Къси съревнования за дълъг уикенд

Формално работният понеделник е един половинчат петък. Работа, работа, работа, колко да е работа, след като вчера бе неделя, а утре ще празнуваме велик момент от историята на нашия недотам велик в момента народ. Към него причисляваме и спорещия дует Попов – Петканов, които с по няколко абзаца седмично се надяват да окрилят градовете си в достигането на по-внушително бъдеще. Но дори и градовете имат нужда от отдих и за секунда да забравят амбициите си.

В кой град дългият уикенд се оползотворява по-добре?

София: Наглед жителите на София не харесват много-много града си и при свободно време от над половин час гледат да избягат надалеч. Но това всъщност не е така, това е добрина. Защото София е най-приятна, когато е празна и за да бъде такава, някои трябва да се жертват и да отидат някъде. По този начин има един спокоен град, годен за разходка, посещение на заведение или използване на ъглошлайф.

Софиянци обичаме дългия си уикенд особено през септември. Може човек да иде до родното място за капия и домат. За дюля. Но може да си ги набави и от добре заредените с първокачествена продукция тържища, до които да отиде с личния си автомобил или пък да се натовари като тибетски як и да яхне трамвая.

Па като се върне, ще си затвори буркан, бидон или дамаджана и ще се подготви за истинския дълъг уикенд, наречен зима. Като ръсне малко суграшица и градът се блокира, или пък ако се разкихат повече хора и ни затворят пак в социална изолация – приготвеното в този низ от почивни и празнични дни ще донесе ведрина и ситост.

Пловдив: Ние също сме ларж на тема дълги уикенди. През септември започваме още на 6-ти и затваряме цикъла на 22-ри, та понеделника не го броим за нещо по-специално. И все пак има граждани с будна съвест, които още от първи петли блокират подстъпите към града, за да не се объркат софиянци да дойдат насам, та да ни нарушат хармонията.

Иначе и туризъм имаме по празниците. Половината град отива на Хижа „Здравец“, за да отмори малко очите от бетон и стъкло. В София сигурно се чудите как стотици хиляди се събират в една хижа, но това е само за заблуда на врага. Въпросното наименование обхваща територията между Бузлуджа, Айтос, Смолян и Гоце Делчев, та има къде да се сберем.

Хубавото там е, че сме в пълен синхрон с природата. Майки берат отровни билки, кучета хапят деца, а татковци и дядовци допиват последните литри парцуца от изминалата година. Идилия, която само пловдивчани разбират, тъй като на Витоша си имате канализация по местните курорти, докато в окото на Родопите се грижим за биологичното равновесие и наторяваме флората и фауната за идните зимни месеци. Така по-късно се раждат кокичетата.

Къде хората са по-съвестни в работния понеделник?

София: Все пак на някои се налага да се трудят в понеделника, защото не са си взели отпуск, че да имат възможност това да сторят колегите. Противно на внушенията, че този ден е просто формално присъствен, софиянци неуморимо дерзаят за брутния вътрешен продукт и всъщност в един ден наваксват с работата, която биха свършили, ако вторникът си бе работен.

Затова очаквайте днес да има двойно повече скандални новини от властимащите, тъй като те трябва да произведат двойна доза глупости, с които да дадат теми за размишление и приказки на почиващите в кварталните кръчми хубави хора.

Пловдив: Винаги сме проявявали разбиране към хората, трудещи се в понеделник. И те душа носят. Темата е малко деликатна и я коментирам с неудобство, тъй като не познавам пловдивчанин, който да познава други пловдивчани, които някога да са работили в понеделник. Но знаем, че ги има. Същото е и с Йети – никой не го е виждал, но нямаме съмнение, че съществува.

Най-яркото доказателство за наличие на работещи в голямата неделя, за вас по-неделник, е фактът, че децата ходят на училище. Това води до почти 100% сигурност, че учителите са на работа. А то е достойно за уважение дело, тъй като без просвета след години малките павиани ще нарушат традицията и така може да стигнем до момент, в който Пловдив ще се обезличи и хората ще се разработят по никое време.

Вашият коментар