Пловдив vs София: Подземният живот

Зачестиха оплакванията от милионите читатели, че конфликтът между Пловдив и София, ръководен от Попов и Петканов, е повърхностен и не задълбочава. Е, няма нужда от палаткови лагери на произволни кръстовища далеч от домовете ни, за да се вслушаме в недоволството и да се вкопаем под дъното, което наглед сме стигнали.

Кой град има по-даровит подземен живот?

София: Да, този въпрос удобно съвпада с откриването на най-новата ни линия на метрото. Навсякъде я наричат трета линия, а формално се водят 4. Практически са две, като едната е осукана и се пресича сама, а в единия си край се разклонява в две посоки. Много силно въображение имаме в подземния си живот, но то не е свързано само с прекрасната ни подземна железница, която е толкова читава, че сякаш не е част от София.

По-софийски изглеждат подлезите ни, които особено в този период на топлинни метеорологични дадености ухаят на всичко, което странният музикант с раздрънканата китара е ял и пил последния месец. Не е много, но е от сърце. 

Друг подземен живот за жалост нямаме, защото подземните босове на 90-те или умряха, или станаха легални бизнесмени и политици, които даже не се и познават, не са си съдружници, не се женят за жените си, така че да се спасят един другиго от разследване за пране на пари в Барселона. Изобщо, ъндърграундът ни има своите проблеми и няма как да го отречем. Мутрите бяха изтикани от метрото.

Пловдив: При нас подземен живот да искаш. А си копнал три метра под кота нула и от бликналата подземна Марица веднага те поглеждат чифт очи на объркана каракуда. Имаме толкова много флора и фауна под земята, че отдавна ни стана скучно и вече действаме на открито.

За да не останем по-назад от вас, дето се фукате с това метро, почнахме да си обновяваме детската железница. Вие си нямате такава, няма и да имате, тъй като ни хълм, ни чудо в София. А при нас бол. Сега ще сменяме релси и траверси (за влакчето говоря), та да е по-хармонично и безопасно возенето.

А такива влакчета и по света са малко. Качиш детето да погледа, а то щастливо – нищо не вижда, тъй като прозорците в купето са дело на д-р Менгеле и са създадени с цел да не се разсейваш с панорамна гледка. Будка за гевреци има по-голям хоризонт, но ние обичаме да ни е трудно, щото сме по-корави от вас.

Къде са по-големи подземните богатства?

София: Тук често събарят еднофамилна къща, за да вдигнат някой блок с 4 етажа и още 2-3 хитри надстройки над кота корниз, така че да заживеят едни 30-ина семейства, които да се чудят защо няма места в детските градини, защото пък те са замръзнали като капацитет във времената, в които еднофамилните къщи не са били съборени. Но заради туй често строително предприемачество, се изкопава по-дълбочка дупка.

А в по-дълбочката дупка за основите на жилищната сграда идват чести доказателства за някакъв си град Сердика. В него нищо не е било като хората, нямало е асфалт и бетон, нямало е трамвай или скрит полицай. Затова нашите предци са го застлали с надеждата да го забравим. Ама взехме, че го открихме.

Сердика е бил толкова глуповат град, че сега възстановиха част от него до ЦУМ и се наложи голямо количество ytong тухли да се ползват, за да заприлича на нещо. Тук губим, защото имате амфитеатър, докато при нас амфитеатър е когато някой се напука с амфети пред Народния театър.

Пловдив: Тук правилно си отбелязал, че не може да се мерите с нас. Едната Сердика не важи пред хилядолетните напластявания и градежи още от времената на Озирис и Йода. Строителството ни си има свои собствени правила. Никой не налива бетон за основи, просто се използват крепостни стени на някой бивш град и направо от първия етаж тръгваме нагоре. Предците ни са строяли яко и има за какво да захванеш дюбел и стиропор.

Сега ни предстои да задълбаем мощно и в нова пътна връзка, която да свърже по-директно Центъра на просветата (за вас Кичук Париж) с останалата част от града. Ще копаем мощно под жп-гарата, а над нея ще правим нови мостове и детелини. Китайска работа! С такъв тип решения със сигурност съгражданите, разполагащи с шхуни и фрегати, ще имат още една точка за хобито си при случайно паднал дъжд.

Дори, когато ни е скучно, има какво да извадим от избите си. Я нова базилика (не е лидъл, спрете да ни се подигравате, вътре е яко), я друг артефакт, облицован като хале за производство на амортисьори, за да е по-красиво за туристите.

Така Пловдив безапелационно печели, защото ние показваме пред света видими резултати, а вас ви е срам и си ги криете под земята.

Вашият коментар