Пловдив vs София: За футбола и барикадите

Сезонът е отпускарски, а заради пандемично-полит-икономическата обстановка, за мнозина отпуските продължават вече от няколко месеца. Или поради безработица, или поради това, че Орлов мост е блокиран и не може да се събере реколтата. Айляк.

Но пък футболът е в разгара си. А българския футбол е чудесен, защото когато говориш за него, всъщност не говориш за самото ритане на топка, а за всякакви други неща. Ето например това:

Как така Локо и Ботев са еднакви, а ЦСКА – различни?

София: Миналата седмица видяхме футболни куриози и в Пловдив, и в София. Грандовете на втория по големина град в страната излязоха с идентични текстове, осъждайки гражданските блокади на кръстовища и пътища, директно подкрепяйки стабилната власт. Единствената разлика беше, че Ботев “категорично одобрява действията на органите на МВР”, докато Локомотив само ги одобрява, без това да е категорично. Може би в тази дума от ръководството на Ботев са видели начин да покажат, че държавата им е отпуснала повече пари за стадиона, отколкото отпусна на Локомотив.

По този начин едни от най-свирепите опоненти в родния футбол се оказаха идентични. Или поне ръководствата им, феновете най-обичат някой да говори, скрит зад името на това, което обичат. 

Докато в София пък е друго. Изключително. Тук сме толкова уникални, че даже ЦСКА-тата са ни различни и са истински опоненти. И на ниво собственици, които се заплашват с изнасилване от магаре, и на ниво фенове напрежението е почти на ниво ЦСКА – Левски. С оглед, че и “синя” България не крие симпатиите си за едно от ЦСКА-тата.

Ето, видяхте ли, че когато говорим за български футбол, не говорим за футбол?

Пловдив: Сближаването в позициите на двата градски клуба не е новина. Само по този начин ръководствата им можеха категорично да докажат, че са независими от конюктурата в страната и бранят историята на клубовете си от политически посегателства. Получи им се!

А в „Ботев“ бяха по-категорични с декларацията, тъй като в момента всички в ръководството са в лятна оставка и няма как да се изявят като човека-ракета, който в прав текст порица протестиращите и ги призова на труд, а не на блокади, с което от „Локомотив“ взеха преднина в състезанието за основна подпорна стена в града.

Неприятно е, че феновете и на двата клуба се разграничиха от този интелектуален труд, с което увеличиха вероятността нещо със стадионите да се обърка и да стане така, че „бесите“ още дълго да са на трибуна „ламарина“, а „бултрасите“ да продължат да чакат междуградските рейсове, за да се приберат след мач по къщите си.

Тук всичко е кристално ясно, но в София ми е малко мътна. Сблъсъкът между българския език и математиката е с десетилетна история и децата от малки изразяват ясно предпочитанията си кой предмет им е по-интересен. Сега е по-сложно и аз съм леко объркан: тирето ли е с предимство или числото? Кое ЦСКА е по-ЦСКА от двете и има ли шанс да се появи трето ЦСКА, което да поиска премахването на палатките от кръстовищата?

Кой град е по-парализиран от затварянето на кръстовище?

София: Ако затворят еднокилометров булевард за скъп и некачествен ремонт, продължил година и половина, през което време фалира голяма част от магазините по този булевард, няма никакъв проблем. Столичани винаги влизаме в положение и с удоволствие додаваме пари за ремонт на ремонта, така че да стане хубаво.

Но от друга страна за запушвания на пътни артерии, за които не сме дали пари, сме против. Защото така ни ограничават по-лесно да отидем там, където работим, за да изработим преките и косвени данъци и таксите, с които да подпомогнем другото блокиране на кръстовищата в града. 

Протестните блокади парализират възможността да имаме скъпи облагородителни блокади, които сме си платили, И какво са тръгнали да ми местят кофи за смет и да ги редят на булевардите – заприличало е на всеки импровизиран паркинг в междублоково пространство на жилищен квартал.

Пловдив: При нас нещата са ясни, тъй като имаме повече опит. Просто сме по-стари и сме видели какви ли не протести през годините. Последният, постигнал целта си, беше на 6 септември 1885 година. Тогава видяхме, че можем и после ни омръзна.

Сега на всички в Пловдив ни е ясно, че единственият шанс държавата да потръгне е, ако изберем Дани Кирилов за премиер, като по този начин убедим цивилизования свят, че не само идиоти могат да управляват България и развенчаем мита за тъпотата си през последния век.

Ако наистина решим да блокираме кръстовищата, ще го направим като хората. Ще паркираме 100 коли ламарина в ламарина, ще им спаднем гумите, ще ги вържем една за друга със стоманени въжета и сме готови. Да не прозвучи като предложение, че не ми се спи в районното, само казвам какво бихме направили, ако искаме.

И все пак, ние сме речен град. Подозирам, че местните активисти, искащи оставката на правителства и прокуратури, ще блокират скоро Марица, с което ще докажем, че размахът на протеста под тепетата е далеч по-впечатляващ от затварянето на едно кръстовище с орли.

Вашият коментар