Ще стане ли скоро беля на Въжения мост до Гребната база?

Броени дни след като вниманието на пловдивската общественост беше фокусирано върху състоянието и перспективите пред Пешеходния мост, в полезрението ни попадна още един емблематичен за града мост.

Пловдивчани обичат зелените площи покрай Гребния канал и река Марица, а за тези, искащи просто да отдъхнат на спокойствие в района, без това да е съпроводено с тичане, каране на колело и съзерцаване на канута, то отправна точка за релакс е именно местността западно от спортната зона.

Най-краткият път, по който може да се стигне до нея, е по Въжения мост над малката река Първенецка, който през годините е имал редица проблеми, част от които са актуални и към днешна дата.

Снимките в материала говорят достатъчно, за да се налага да разяснявам какво е настоящото му състояние, но тук идва и искреното ми недоумение.

Наистина ли е толкова сложно институциите, които отговарят за неговата безопасност, ако не приветливост, да заделят от бюджетите си пари за закупуването на 50 дъски, които веднъж годишно да се подменят или реновират? Колко точно може да струва подобен разход, ако същият би предотвратил човешка трагедия?

Отделен въпрос е, че железните части на моста са ръждясали и грозни, а и съвсем не съм убеден, че ръждата е най-големият им проблем. Дано не съм прав и видът им да е само визуално неприемлив, но от друга страна е сигурно, че същият би могъл да изглежда различно с не повече от две кутии блажна боя.

Този мост всекидневно се прекосява от стотици хора, а през топлите месеци от хиляди. По него непрестанно минават родители с деца, хора, разхождащи домашните си любимци, любители рибари, както и възрастни, излезли на разходка сред природата.

Какво правим и какво ще говорят институциите, чиято грижа е безопасността на обществени места, ако стане беля? Или както винаги се получава, първо трябва да е белята и чак тогава да се вземат мерки. През 2015 година на моста са подменени няколко дъски и са монтирани метални парапети, но цялостно реновиране, включващо и по-атрактивна визия, до този момент няма.

Неприятно впечатление прави и фактът, че из целия парк в района на Гребната база е пълно с изпопадали дървета, които необезпокоявано си гният и правят гледката като декор от Мордор. Дали тези дървета биха могли да се използват за огрев на социално слаби или за нещо друго, нямам представа. И все пак си мисля, че не би било лошо някой да ги премахне, за да не изглежда целият район като изоставен на произвола на съдбата.

Няма да е лошо и подчовеците, изхвърлящи автомобилни гуми и всякакъв друг вид боклуци сред природата, да спрат да го правят, но тук вероятно мисията е невъзможна, тъй като мъдреците отдавна са казали „не стреляйте по пианиста, той толкова си може“.

Предполагам, че причините за окаяния вид на зоната се дължат на липсата на достатъчно финанси в общинските структури, отговарящи за нея, а не на липсата на желание, но в случая става дума за потенциално опасен мост.

Дори да пренебрегнем потресаващата липса на елементарна култура на част от посещаващите района на Гребната база, боклуците могат да бъдат събрани и изхвърлени, както неведнъж това се е случвало, включително от доброволци и смислени организации, но кой ще върне времето назад, ако на моста стане сериозен инцидент?

За автора

Вашият коментар