„Светлини над града“ озаряват площад „Славейков“

Проектът “Светлини над града“ – българо-китайска изложба в градска среда – е първата художествена изява на публично място, свързана с концепцията за фенери и светлина в България. Изложбата ще осветява софийския площад „Славейков“ по време на фестивала по случай китайската Нова година. Художници и студенти от Китайската художествена академия в Ханджоу и Националната художествена академия в София ще предоставят възможност на българската публика да се наслади на произведения на изкуството, съчетаващи елементи на традиционния китайски фенер, иновативни осветителни техники и съвременни форми на изкуство.

Изкуството за създаване на ръчно изработени фенери е китайски традиционен занаят, който съчетава декорация, реалистична живопис, абстрактни композиции, метафорични скулптурни форми и светлинни обекти с движещи се механизми.

Националният китайски колорит ще бъде пресъздаден заедно с интеграцията на нови форми и елементи, което въплъщава съвременното мислене за традициите, вдъхновени от светлината като изразно средство. Участниците ще представят своите концепции и изработка с различни материали, като така целят да създадат свое собствено разбиране за това какво представлява традиционният фенер, придавайки му различен образ и смисъл.

Организатори на събитието са Китайският културен център в София и Столична община, а кураторския екип в България представляват проф. Десислава Минчева, Мария Ганева и д-р Михаела Каменова.

Изложбата „Светлини над града“ ще бъде открита на 12 февруари 2021 година и ще очертава красотата на нощния град до 14 март.

За автора

Вашият коментар