България е пред трета вълна на COVID-19

Вероятност за начало на трета вълна от коронавирус обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинга на здравния оперативен щаб тази сутрин. Дневната заболеваемост е достигнала 143 на 100 000 души.

Само за една седмица болните от COVID-19 са се увеличили с над 32 процента, а на двуседмична база увеличението е над 54 процента.

Настанените в интензивни отделения са заели 38% от капацитета на свободните легла, а тези, които се лекуват в ковид отделенията, са запълнени на 35 процента.

В момента, в който заболеваемостта в страната достигне до 200 на 100 000 души, щабът ще реши какви нови мерки да бъдат взети, за да се ограничи разпространението на заразата.

Относно постигането на имунитет след ваксиниране с втора доза от дадена ваксина, Ангелов заяви, че това се случва на практика 10 дни след нейното поставяне.

На този етап България успява да запази устойчиво място на заболеваемост в Европа. Страната ни, заедно с Финландия и Гърция, има най-нисък процент на заболеваемост на континента, като България се намира на 26-то място по този показател.

Вашият коментар