Важно обсъждане за съдбата на Дондуковата градина

След като петицията срещу изграждането на желязна ограда с контролиран достъп на гражданите в централната Дондукова градина (срещу Четвъртък пазара) събра над 550 подписа само за един месец, темата продължава да бъде все така актуална и обсъждана от пловдивчани.

Ясно е, че гражданското недоволство срещу заграждането на първата градска градина, изградена в Пловдив, е голямо, а историческото значение на обекта – безусловно налага пълен обществен консенсус за това как да бъде направена реконструкцията. Защото реновацията на пространството е наистина нужна и всеки носещ интересите на Пловдив в сърцето желае да стане (както трябва) възможно най-скоро.

За това и този четвъртък, 12/05/2022, от 17:30, предстои изключително важно обществено обсъждане за съдбата на Дондуковата градина, която ще се състои в самия парк. Огранизирацията е дело на активен гражданин – Росица Кратункова, като участие са потвърдили кмета на район Централен – г-н Георги Стаменов, бившият главен архитект на Пловдив Антоанета Топалова, ландшафтен архитект Станимир Шаламанов, както и борецът за съхраняване на културно наследство – архитект Петкана Бакалова.

Повече за събитието може да намерите ТУК.

Припомняме, че казусът е многогодишен и датира още от първоначалната презентация на проекта за реконструкцията на парка преди години, идеята за което беше подкрепена от гражданите, с изключение на изключително спорния елемент с добавянето на несъществуваща до момента метална ограда от ковано желязо покрай цялата Дондукова градина, която да ограничава достъпа на гражданите по график, изготвен от общината в определени часове от деня, а през останалото време (през нощта) да бъде държана под ключ.

Част от множеството аргументи против през годините са изтъквани от гражданите в няколко посоки:

Най-очевидната е визуалното загрозяване на централния градски пейзаж – паркът е сравнително малък, погледът обхваща растителността в него, както и красивите сгради, които го обграждат. Една метална ограда ще разруши целия този облик и усещане, като ще създаде чувство за затвореност, недружелюбност и визуално ще затапва погледа към околния красив пейзаж.

Демократичният и отворен достъп на градската паркова среда за всички и по всяко време е друг основен аргумент, който се изтъква. Според силните мнения против оградата, контролираният достъп, до който тя ще доведе, възможността за административно вземане на решение на достъп до публичен парк с историческа значимост, както и невъзможността за посещение в нощните часове, особено в прохладните летни нощи край фонтаните, е недопустимо и дори само по себе си дисквалифицира проекта.

Не на последно място е и цената на оградата от ковано желязо. Независимо дали ще е с градско или национално финансиране – парите трябва да дойдат от джоба на данъкоплатеца, а ограда от такъв масивен материал, който поскъпна в пъти в последната година, би била най-скъпата част от цялостната реконструкция на Дондуковата градина.

Със значителната сума от стотици хиляди, които биха били похарчени за такова спорно и според мнозина вредно за градската тъкан съоръжение, би могла да се продължи така нужната реконструкция на близкия Данов хълм (Сахат тепе), като се сложи ново осветление, пейки, кошове за боклук, камери и се направи рехабилитация на растителността.

На основната аргументация “за” оградата, презентирана от общинската администрация – че ще засили сигурността в нощните часове, като не допуска никой вътре, гражданите посочват многократно по-евтиното решение с инсталирането на камери и координацията с минаващите наблизо и в момента патрули на общинска охрана и МВР.

Освен спорната част с металната ограда, на общественото обсъждане в четвъртък в самата Дондукова градина, ще се обсъдят и другите елементи на реконструкцията й – фонтани, осветление и достъп до градски пространства.

Срещата е отворена за граждани и за техните въпроси, и започва точно в 17:30 в парка.

Вашият коментар