Ученици станаха технолози и изследователи в УХТ

Университетът по хранителни технологии (УХТ) за първи път стана част от инициативата “Мениджър за един ден” днес – 10 май 2022 г.

Ученици от 11 клас в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив влязоха в ролята на технолози. Най-напред те наблюдаваха реалния производствен процес на известния диетичен хляб „ТОПИ“,
предназначен за диабетици. Тийнейджърите останаха впечатлени, че „се замесва“ с брашно от топинамбур (б.а.- земна ябълка, още йерусалимски артишок).

Те изслушаха внимателно разясненията на доц. д-р Валентина Чонова от катедра „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските изделия“, че специалният хляб е разработен от екип в университета и клинично доказан в пловдивски болници, където консумиралите от него пациенти значително са подобрили своите кръвни показатели.

След това учениците се включиха в производството на еклери, напътствани от доц. Чонова, и останаха очаровани от отличната продукция, която изконсумираха с огромно удоволствие в компанията на свои преподаватели и съученици.

Преподаватели от специалност „Анализ, контрол и екология на храните“ ръководиха учениците в йодометрично определяне на медни йони в разтвор. Справиха се блестящо с поставените задачи, достойно представиха училището си и добиха представа за специалността, заяви гл. ас. д-р Ивелина Иванова.

Младите хора бяха вдъхновени от насоките, които получиха в професионалната си ориентация и заявиха, че ще продължат да се развиват в тези професионални сфери. Те получиха сертификати за своето участие в 20- то юбилейно издание на инициативата “Мениджър за един ден 2022”, чиято тема беше „Силата на един екип“.

Вашият коментар