Иво Сиромахов: Изгонете родителите от училището!

Едно от знаковите лица в „Шоуто на Слави“ – писателят и водещ Иво Сиромахов, разясни в социалните мрежи кои са главните виновници за проваленото, по думите му, българско образование. Ето каква е и неговата гледна точка, касаеща намесата на родителите на подрастващото поколение ученици в образователната система:

ИЗГОНЕТЕ РОДИТЕЛИТЕ ОТ УЧИЛИЩЕТО!

„Главният виновник за проваленото българско образование са родителите на учениците.

Напоследък те придобиха самочувствие, че могат да се месят в просветните дела, да държат сметка на учителите, да дават акъл какво да се учи и какво да не се учи.

Този кураж им дойде от фейсбук, където българите са най-умни и всезнаещи. Те там всеки ден оправят пандемията, войната и бекхенда на Григор Димитров, та с едно образование ли няма да се справят…

А когато прости хора решат, че нещата трябва да стават според техните разбирания, става страшно.

Започна тормозът върху учители, недопустимите претенции „Защо си писала двойка на детенце, ма? То си знае сичко“… Продължи с оспорване на учебната програма „За кво да го учи тва, то няма да му трябва“ (щом майка му не го е научила и пак знае откъде да си включи телефона, всичко останало са излишни знания) и стига до „Детето ми не е невъзпитано, това не е простащина, а хиперактивност“ (чела е някъде този термин из беге мама групите и не знае кво е, ама ѝ звучи като добро оправдание).

Оттам насетне всичко се срина много бързо. Влязат ли прости хора в училището и почнат ли те да казват какво да се учи и какво не, провалът е сигурен.

Същото би станало, ако по време на операция в болницата, в залата влязат десетина будни фейсбук граждани и започнат да дават акъл на хирурга как да оперира.

Стигна се дотам, че за да угоди на тия нахалници, министерството ги включи в някакъв обществен съвет, който определя съдържанието на учебниците.

Това е безумие.

Образованието е сложна система, непонятна за кухите глави на тия родители.

Те не разбират каква е ролята на училището. Те не пращат децата си там, за да се образоват, а за да не им се мотат вкъщи. Те смятат, че училището трябва да ГЛЕДА децата им.

И че учителите са им слуги, които трябва да изпълняват всички прищевки на тия прости хора.

А идиотските им капризи не спират да ехтят по социалните мрежи – махнете матурите, опростете учебниците, това защо се учи, онова защо се учи… Защо им давате домашни, детенце не може да си почине… То, щото се е преуморило, видиш ли.

Просто майка му предпочита вместо „детенце“ да пише домашни, да си цъка нещо на телефона там и да не я занимава, докато тя си цъка на телефона.

Ако искате да имаме по-добро образование, изгонете родителите от училището. Мястото им не е там. Училището е място за просветени хора.

И спрете да мрънкате.

Децата ви са тъпи не заради училището.

А заради родителите си.“

Коментари (19)

 1. Абсолютно пров е. Сиромахов.То не бе разбиране от всичко и всички то не бяха акъли на всякакви теми.Най накрая да прозрем, че социалните медии са само за забавление.

  Отговор
 2. Много рядко чета такива – абсолютно точни и верни, обмислени, добре аргументирани и категорични мнения. Учител съм. Благодаря за разбирането. Благодаря от името на колегията /ако мога да си го позволя/.
  Благодаря.

  Отговор
 3. Точно, ясно и кратко! Пълен срив в образователната система!!! Какво ли предстои?!

  Отговор
 4. Прав е г-н Сиромахов. Отделно, че основната маса родители са имали проблеми с учебния материал, преминавали са вместо да повтарят годината, заради проблема с делигираните бюджети на училищата. Не виждам смисъл един ученик да завърши при условие, че не полага усилия и няма желание да учи. Защо всички трябва да завършват годината… Само за да се напълнят университетите? То и там не успя да ват, но трябва да имат „висши“, като другите. От години качеството на човешкия материал става все по-ниско, тази простотия се натрупва. И всички разбират от всичко – това е чисто български феномен. То се вижда и от попадащите случайно във властта, което вече е страшно – неграмотни, недоучили да определят бъдещето на държавата. Ако може да се нарече държава…

  Отговор
 5. Нещастник!
  Кой знае колко пари с му дали от някое НПО, за да отвлече вниманието от реалните проблеми – а той е, че държавата умишлено съсипва образованието от десетилетия насам.
  Защо ли?! Защото ако народът е прост, той ще е и послушен. Умни деца не трябват на никого.

  Отговор
 6. Не само в училище е така, но вмешателството почва и от детската градина….и спирам до тук.

  Отговор
 7. Това, което разбрах е, че г-н Сиромахов не е отварял учебник последните години, нито знае какво се преподава и как се преподава. Проблемът е повече от 30 години, а тогава нямаше фейсбук родители. Тези същите родители дето хем се месят, хем пък не искат да се занимават с децата си. И въобще защо човекът написал кючекът „Буолечка“ , се изказва за родители и образование?

  Отговор
  • Тогава нямаше фейсбук родители, но пък имаше забрана да оставяме на поправителни. На много места тая забрана си продължава и досега…

   Отговор
 8. Абсолютно вярно! Бих добавил към причините за състоянието на образованието и нормативната база. Тя дава правата на родителите за които пише г-н Сиромахов. Тя помага на учениците да не учат и да минават в по-горен клас. Тя принуждава учителите да правят престоя на учениците интересен, а не да ги учат на ред, дисциплина и знания

  Отговор
 9. Рядко, много рядко, може публично да се попадне на прекрасно описание на родителите на учениците , и на децата в детска градина . Почти всички са убедени, че си водят децата при детегледачка подчинена на детето. Пази боже да се направи забележка. Може много още да се напише, но няма смисъл.

  Отговор
 10. Благодаря, господин Сиромахов! Вече си мислех, че аз нещо не съм наред, като мисля като Вас. Това, което се случва с българското образование е и трагично, и невероятно опасно. Все повече пари и все по-лоши резултати. Значи посоката е погрешна. Дано повече хора прочетат това, защото няма да е далеч денят, в който тези, които „всичко си знаят“, ще ни управляват.

  Отговор
 11. Сравнението с хирургична операция би било уместно, ако родителите влизаха в час и даваха съвети на учителя как да преподава. Всъщност заблудени относно качествата и поведението на децата им родители винаги е имало. Но да обвиняваш единствено родителите за разрастваща се сред учениците неграмотност и невежество е прехвърляне на проблема от болната глава на здравата! Все пак къде в този процес стоят министерството, образователната политика, постоянните „реформи“, учебниците и т. н.?

  Отговор
 12. Доста едностранчиво и целенасочено провокативно мнение. Да не говорим за агресията в него…. Реалните проблеми са, че децата са обменна монета и никой няма скрупули да ги употребява за собствени ниски цели:( И в крайна сметка са потърпевши от цялата лудост.

  Отговор
 13. Не е така! Ще се меся! Докато не отпадне пълният член, който се изисква от ученика, а не се се спазва от учителя. Докато детето ми спре да ми показва правописните грешки на учителите си! Докато не дадат на „Уча.се“ право да издава свидетелства за завършен клас! Защото сега учителят не преподава, а просто пуска уроцока от сайта! Много е удобно зад завесата, но какво лъсва, когато тя се вдигне?

  Отговор
 14. Махнете делегираните бюджет. Иначе училището ще продължава да бъде Търговско Дружество ЕООД с главен мениджър Директора!!!

  Отговор

Вашият коментар