Защо има такъв лидер?!

Станислав Тодоров Трифонов излъга надеждите на всички, гласували за него, и на още далеч повече, които искаха да настъпи промяна! Иска да тласне страната посред лято в нови избори, за които трябват пари, а е повсеместна криза, и което голямото мнозинство от българския народ категорично не желае. Има ли представа шоуменът политик на какво напрежение ще бъдат подложени общинските администрации, вече провели едни избори, очакващи редовните президентски и притиснати от действията от спешен порядък заради здравната ситуация. А, да! И извършващи останалите си рутинни задължения по административното обслужване на населението. Има ли представа ексводещият как се попълват избирателните комисии, как се мотивират хора да работят при положение, че ги чака поне едно безсънно денонощие, а на това отгоре през отпускарски сезон?! Тези безименни и многобройни български герои свършиха работата с чест и отговорност и въпреки множеството обвинения и оплювания, традиционна част от предизборните страсти, резултатите бяха признати от всички. Аз познавам много от тях. Повечето го правят по силата на чувството за дълг, не за мизерните стотина лева. Това са мъже и жени, голяма част от които са вече в пенсионна възраст. (Нерядко младите бягат като опарени. Направих го и аз.) И бяха изложени и на по-голяма опасност от Коронавируса. Сега отново ще се разчита на тези хора, но вече не за редовните избори, а заради прищявката на човек, който, макар да го нямаше на протестите, твърдеше че ги подкрепя.

Иронията е, че някога си отряза плитката в знак на протест срещу ширещата се в средата на 90-те години организирана престъпност, която изведе в публичното пространство образа на мутрата, но твърде скоро след това им пееше по частни събития, копирайки техните маниери. Вижте му стойките, говора, антуража и возилата.  Помня много добре, когато през 1997, ако не се лъжа, го видях в тази светлина пред хотел „Велбъжд“ в Кюстендил, столицата на групировката ВИС 2, и бях потресен. За мен тогава лицата на „Ку-Ку“ и „Каналето“ бяха истински идоли. В последствие Слави се преобрази – очевидно под надзора на фитнес инструктор наля маса, загуби предишния си слаботелесен вид, направи си татуировки, изостави предишното партньорството с колегите и се възцари еднолично над „неговото“ шоу, в „неговото“ студио, приемаше гости на „неговото“ диванче, свиреше „неговият“ бенд, танцуваше „неговият“ балет. Как може да очакваш да се зачитат демократични ценности и принципи от такъв човек? Човек, който дава „интервю“ пред свой сценарист. Но може би за това са виновни недостатъчно свободните български медии – 112 място в света си е 112 място в света, както е казал Валери Божинов.

Политиката е изкуство. Изкуство на диалог и компромис. Не може да правиш избори до дупка в очакване да си вдигнеш изборния резултат до пълно мнозинство. Аргументът, че се търси независимост, е нелеп. Парламентът и парламентаризмът разполагат със силата на демокрацията именно заради делегираното от народа право да се намира общ език и да се преодоляват на различията. Защото би следвало в Народно събрание да се намира елитът на нацията – хора, способни да правят това в името на общата цел – по-добро бъдеще за България. Така ни се говореше и от ИТН – какви качествени хора има в техните редици. И всичко започна чудесно – с избиране с голямо мнозинство на симпатична и очевидно компетентна дама начело на НС. Аз лично не одобрявам, че вторият в държавната йерархия, беше доскоро напълно анонимен, а би следвало това да е известна и утвърдена обществена фигура, но както и да е. Далеч по-важно е обаче, че в следващите дни илюзиите за държавническо поведение претърпяха пълен крах. Тази колебливост, при това от двуметров човек, парадиращ с мъжкарство, най-вероятно ще доведе до триумфално завръщане на ГЕРБ и с пълно основание. Сигурността винаги е за предпочитане пред неяснотата. Отказът от мандат, без да се потърсят официални контакти поне с останалите протестни партии и опит да се състави кабинет, поставя под съмнение и отношенията след новите избори. Как може да се има доверие на някой, който се крие. Да се разболееш от Ковид 19 се случва, но как да обясним далеч надхвърлящата стандартния 14-дневнен период карантина. Предполагам, че и много други са разочаровани.

Как ли се чувстват хората, увлечени и според мен употребени от лидера си, част от неговото обкръжение. Те са умни, образовани, успели. Личности. Как може някой иззад социалните мрежи да ти нарежда какво да правиш, без да излиза с лицето и думите си. Но как и да го прави. Сценаристите са поставени на преден план вместо него, а аутокюто е изключено. Сега сценарист е самият водещ, но шоуто издиша. Не защото не е забавно, макар че по-скоро е тъжно, а защото не е време за забавление и смях , а за поемане на отговорност!

Слави очевидно много разчита на суверена. Ще видим какво ще стане на следващите, очевидно неизбежни, избори. Народът обаче обикновено наказва самозабравилите се и самовлюбени политически еднодневки.

За автора

Вашият коментар