Дискутират „Ролята на предприемача в икономическата наука“ в Икономическата библиотека

Дискусия и представяне на тема „Ролята на предприемача в икономическата наука“ ще приеме Икономическа библиотека – Пловдив. Събитието се организира от фондация за свободата „Фридрих Науман“ и Института за пазарна икономика, заедно с Хакафе.

Фигурата на предприемача е често пренебрегвана в моделите на т. нар. ортодоксален икономикс. Икономиката се свежда до наука на равновесието, а ролята на икономическите агенти е просто да оптимизират процесите. Георги Стоев ще обърне тази представа като представи един различен поглед към печалбите, които се формират в несигурна среда и в условията на разпръснато знание.

Разбирането за ролята на предприемача в икономиката на практика почива върху дискусия за морала на печалбата. Петър Ганев ще представи различни гледни точки към предприемача и “разпределението” на печалбите в обществото. Дискусията ще бъде в рамки, поставени от класическите текстове на Хайек, Мизес, Найт, Шумпетер и Кирцнер, включени в наскоро публикуваните на български език “Есета за предприемача”, които ще бъдат раздадени на всички участници.

Програма

Кога: 4 декември 2014 (четвъртък); 18.00 часа

Къде: Икономическа библиотека – Пловдив, ул. 11-ти Август № 1 (до Градска художествена галерия)

18:00 – 18:30 Регистрация и чаша вино

18:30 – 19:30 Предприемачът като откривател – поглед към печалбите в един несигурен свят на разпръснато знание; Георги Стоев (ИУ)

Ролята на предприемача в икономическата наука – от съзидателното разрушаване на Шумпетер до бдителността за печеливши възможности на Кирцнер; Петър Ганев (ИПИ)

19:30 – 20:00 Неформални разговори и представяне на новото издание на ИПИ – “Есета за предприемача”

За автора

Вашият коментар