ИкономиКафе: Поздрави от кухнята на конспирацията

Медиите, фейсбуците ни и обществото ни постоянно презентират различни теории, според които светът се управлява „тайно“ и програмирано. Т.нар. „конспиративни теории“ за развитието на света са безброй и не можем да си изберем нито една от тях, но със сигурност сте се сблъсквали с тях. Тазседмичната тема на рубриката на Медиакафе и Икономическа библиотека – Пловдив  ви предлага поглед през икономиката към тези конспиративни теории.

Всеки читател на Медиакафе, който търси подробна информация по някаква тема, може да ни изпрати въпрос или идея, която да ви предоставим като статия в следващите седмици. Ако конкретната тема пък ви хареса може да се посетите Икономическа библиотека, в която да намерите много по-пълна информация по въпроса. Автор днес е Георги Стоев от Industry Watch:

Признавам, че се чувствам тъпо в разговорите от типа “накъде отива светът” и “докога ще сме така в България”. Разбирам, че за да не си изолиран в някоя разнородна компания, малко или много трябва да покажеш знание за конспиративното управление на света. Обяснявам, че си изкарвам парите като правя прогнози, и това още повече засилва очакванията да знам “къде ще хвърлят бомби американците” или “кога Китай ще започне да прави собствен еди какво си…”

Трябва да уточня, че познавам два типа хора, убедени в конспиративното глобално управление, социалния и демографски инженеринг. Първият тип са масовият чичко-съсед, не задължително “интелектуалец” (но ако е от арт-средите, убеждението е по-силно). Това е човекът, който се е извисил до собственото си духовно падение, приел че нищо не зависи от него и другите като него. За него демокрацията и преките избори са само излишни разходи.

Другият тип е “признатият интелектуалец”, общественик и ухажван от медиите гуру, който също вярва в централното планиране на планетата, но за разлика от съседа смята, че той самият може да е фактор при спасяването на китове или при осигуряване на прозрачни избори в Кърджали. За да сме честни докрай, не всеки от обществените анализатори влиза в тази роля. Но в общия случай това е човекът за който демокрацията и преките избори са важни като механизъм за влияние (тъй като вярва, че има силно влияние или върху политиците, или върху електората, или върху двете заедно). 

Разликите между двата типа са ясни. Ще се изненадате обаче колко прилики има. И двете групи в своята маса се възхищават от “шведския социален модел”, изпитват респект от “китайския планиран растеж”, вярват в безсмъртието на долара, биха насочили инвестициите (ако ги имаха на разположение) в образование и високи технологии. Никой от тях не би могъл да бъде нито източник на вдъхновение за дясна политика, нито пък би подкрепил дясна партия с проста платформа за свобода в социалните отношения.

Горното според мен обяснява липсата на дясно-ориентирано политическо малцинство в България (да, няма дори и малцинство) и разбира се предлагането за политическо представителство също е сведено до нула партии с такива платформи.

Бизнес публика на презентация за макро-рисковете до 2014 г. миналата година припомни, че от Industry Watch сме направили (негативни) макроикономически прогнози и по-миналото лято, на база на които хората били съкратили част от своя производствен капацитет. И така прогнозите се сбъднали. Както се казва на английски, това е пример за self-fulfilling prophecy (пророчество, което само предизвиква сбъдването си). Не е било това целта ни и ако знаехме, че положителните ни прогнози се само-сбъдват, щяхме да правим само такива.

Както прогнозите не носят сривовете в икономическата активност, така и не могат да бъдат фактор за експлозивното възстановяване на инвестициите. Имаше редица глобални мозъци и медии, които обясняваха, че кризата на дълга в Европа ще бъде решена до лятото на 2010 г…

При всички случаи прогнозите в икономиката не са пророчество, нито пък разкриване на детайли от големия конспиративен план. Добри или лоши, всички прогнози се опитват да опишат факторите за някоя промяна. После потребителят на прогнозите се ориентира върху кои фактори може да повлияе. Накрая може би той ще опровергае прогнозите, предизвикан или поне насочен в правилната посока от самите прогнози.

Вашият коментар