Куклен спектакъл част от културния афиш на Пловдив чете

Издателство „Дамян Яков“ отбелязва годишнината от рождението на Туве Янсон с една весела и същевременно много полезна книга, вдъхновена от текстовете и илюстрациите на „Готварската книга на мама Муминка“.

Луксозното издание бе прието ентусиазирано от малките и вече пораснали  ценители на разказите за муминтроли. На тази годишнина е посветен и кукленият спектакъл по текстове на Туве Янсон, който столичната трупа на Катя Илкова ще изнесе пред посетителите на книжарница „Хеликон“ в събота от 11,30 ч. Спектакълът „Муминтроли“ е част от културния афиш на „Пловдив чете“.

През 2014 г. се навършиха 100 години от рождението на Туве Янсон. Писателката е от шведскотомалцинство във Финландия. Родена е в Хелзинки, в творческо семейство (баща ѝ е скулптор, а майка ѝ – художник-график).

Самата тя завършва илюстрация и живопис. Известна е повече с детските си произведения (серията за муминтролите, започната като комикс през 1945 г.), въпреки че публикува и голям брой разкази и романи за възрастни, както и множество отлични илюстрации.

Освен своите книги за муминтролите е илюстрирала шведския превод на "Хобитът" на Дж.Р.Р.Толкин и "Алиса в страната на чудесата" на Луис Карол. Пише на шведски. Детските книги на Туве Янсон са преведени на над 60 езика. Авторката е носителка на многобройни литературни награди и отличия, сред които и златния медал "Ханс Кристиан Андерсен".

Преводите на детските книжки на Туве Янсон на български език са дело на Пламен Петров, Теодора Джабарова и Анелия Петрунова, а изданията са на издателство „Дамян Яков“.

За автора

Вашият коментар