Матраци ТЕД честваха деня на детето с благотворителна кауза (СНИМКИ)

Служителите на пловдивската фирма събираха средства за СОС детско селище Трявна

Десетки деца се забавляваха на закачките на актьора Найден Банчевски

Е, отмина и най-любимият от всичките ни празници – Денят на детето! Разбира се, че е най-любим, защото всички носим невръстното в себе си. Когато бяхме малки, ни изпълваше нетърпение да пораснем. Сега осъзнаваме колко заблудени сме били, затова се опитваме да върнем детството, ако не чрез машина на времето, то поне чрез собствените си деца. Те ни напомнят какво е да си беззащитен, игрив, палав, отворен към всичко ново, изучаващ. Какво е да си приключенец! Но, както казахме, децата са и беззащитни. Нуждаят се от защита, закрила, протекция, някой да се грижи за тях и да гарантира достойното им израстване в този безскрупулен свят. Да ги направи преди всичко човеци, а после всичко останало.

Оказва се, че Матраци ТЕД избират по-различно прекарване на празника от тези в някой градски парк, полянка или търговски център. Те избираха да подарят празненство на най-малките членове на фамилиите на служителите си в стола на собствената си сграда, едва на няколко километра извън Пловдив. В него зърнахме освен тях, децата или внуците им и таблото, което собственоръчно създадоха на Лазаровден. То спокойно красеше стената и напомняше на присъстващите за близките отношения помежду им и компанията, която се е превърнала в нещо като втори дом за мнозина от тях.

За празника на малчуганите се погрижи аниматорът Найден Банчевски – завършил актьор в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ в класа на професор Иван Налбантов и асистент Стефан Попов, който не само ги разсмиваше, но и измисляше една след друга игри, по-интересни от предишните. От смешни танци, които родителите трябваше да оценяват, през надпревара с тротинетки, фотосесии за най-послушен поспаланко, до каубойски дуели. Излишно е да казваме, че каубой послушен няма! Там всеки бе сам за себе си.

Всъщност, партитата за 1-ви юни са продължение на коледните, които се случват от десетилетие и включват деца от невръстна възраст до 12-годишни.

Може би най-важният елемент от тях е благотворителната кауза, в която специалистите на ТЕД изработват арт предмети – играчки, възглавнички, свещи, картички, кой каквото умее. Този път към каузата се присъединиха и децата от СОС детско селище Трявна, на което матраци ТЕД партнира и подпомага.

„Тази година децата в неравностойно положение решиха да се включат и да нарисуват картини, които ние излагаме. Рисунките достигат 60, а всеки може да закупи една или повече на доброволен принцип. Събраните средства ще отидат в полза на селището. Отделно подкрепяме каузата „Жълти стотинки“ или „Деца помагат на деца“, където в един стъклен буркан всеки пуска стотинки, а когато се натрупат отчитаме събраните.“, обясняват организаторите.   

За празника бяха предвидени още книжки за оцветяване, моливи, играчки, музика и почерпка, приготвена и донесена специално от служителите на фирмата. Заложи се на плодове, но на трапезата присъстваха, естествено, и сладки, домашни баници и питки. Така, далеч от града, далеч от шумотевицата на Центъра и тълпите с туристи, децата на ТЕД си създадоха една собствена Вселена, изпълнена с предизвикателства, приятелство и игри. Сами се провокираха, без да следват правила, без да се състезават едно с друго. Единственото, което огласяваше пространството, бе звънкия млад смях, ехтящ като чист кристал.

За автора

Вашият коментар