Хумористичните игри обраха наградите и овациите на Plovdiv Game Jam 2019 (СНИМКИ)

Панелка в Кючука се превърна в главно действащо лице в бордовата игра „На Вуте да му е зле

ТУ Пловдив за втора поредна година събра най-яките геймъри и създатели на игри под един покрив 

Бягството от реалността може да има много източници – книги, филми, музика, игри. Последните, всъщност, са един от най-предпочитаните методи от младото поколение, а и не само, за да се откъснем от заобикалящата ни, често сива, среда. От години компютърните игри са основно забавление за милиони хора по целия свят. Разновидностите в сюжетите и game play-а са толкова много, че всеки може да открие своите предпочитания.

Пловдив за поредна година дава поле за изява на младите програмисти и гейм девелопъри на Plovdiv Game Jam, който, по традиция, се проведе в Технически университет София – филиал Пловдив, от 25-ти до 27-ми януари. Там те могат да покажат наченки на истинско визионерство или развити познания в областта на компютрите. Да обменят опит, да получат наставления, да научат тънкости и да бъдат забелязани от родни и чуждестранни фирми.

В първите два дни, участниците можеха да се запознаят с новите тенденции в софтуерните и дизайнерски технологии за компютърни игри. Проведоха се лекции на Sonic и Total war на компания SEGA, отворени срещи с екипа на REPULSE, както и представяне на индивидуални лектори, като Виктор Досев, който наблегна на темата „Защо игрите ни са забавни“ или на Станислав Сербезов, който говори за потока на действие в компютърните игри. Организира се и ретро сбирка за всички любители на старите игри от нашето детство, като Нинтендо – техника, която все по-трудно може да се открие, особено в добро състояние. Но всичко се свежда до едно – създаването на игри, в рамките на три дни.

Тази година общо 16 отбора се състезаваха за големите награди, а темата беше What does home mean to you. Екипите бяха разделени на три групи – предварително сформирани отбори, предварително сформирани отбори, които приемаха нови членове и отбори, които се оформиха на място. Сред тях присъстваха имена, кое от кое по-забавни, като отбор „Есе“ или отбор „Термити Team”. Всеки разбираше по колоритен и различен начин смисъла на дома. В някои от игрите доминираше битовата представа, в която той се поддържа чист и спретнат.

Други бяха насочени към защитаването му от врагове и свръхестествени сили. Трети наложиха общообразователна тематика, насочена към най-малките, четвърти бяха хумористични. За първи път на изданието имаше и ментори, които помагаха на участниците, а организаторите от Game Jam признаха, че се забелязва много силно графично оформление и интересни идеи.

От 16-те отбора, 3 създадоха бордови игри, което е тройно повече от 2017-та, когато настолната игра е била само една. В тази категория, оспорваната битка бе между „Dark road home“ на 1 AM Studios, която бе и най-завършената от всички игри на изданието, и „На Вуте да му е зле“ на отбор Светците от Силиконовата долина. „Dark road home” е състезателна игра за четири човека, в която дете се прибира по тъмно у дома, но по пътя се сблъсква със собствените си кошмари. Започват да го заобикалят чудовища, както и негови копия. Целта е да се разбере кое е истинското дете и кои са копията, докато се преминава през множество препятствия. 

„За нас, домът е еквивалент на безопасността. Крепостта, която те защитава от заобикалящия свят, от неговите ужаси и тъмни страни. Още повече за едно дете, за което тъмнината е не само страшна, но и пространство, в  което въображението работи на хиляди обороти“, обясни единият от създателите Станислав Сербезов.

От друга страна, „На Вуте да му е злее парти настолна игра, чието действие се развива в панелен блок в Кючука. Тя е с цел забавление и приключва за около 20-тина минути. По време на играта, всеки се стреми да прецака съседа си, по чисто български манталитет. Именно тя спечели наградата на публиката в категория настолни игри с няколко гласа повече. 

Наградата при компютърните игри отиде при отбор „Термити team” и тяхната повече от хумористична игра „Nuts vs. Mites“, където катеричка със слънчеви очила, цигара в уста и два пистолета избива термити, нападащи гората – нейният дом. Тази катеричка – Терминатор успя да разсмее искрено публиката и да я привлече като бъдещи фенове. 

Наградата на генералния спонсор REPULSE спечели отбор Beach boys, който впечатли с графиката и концепцията на играта си „Defense of the Younglings“ – две деца бранят къщичката си на дърво от духове и таласъми, нахлуващи в територията им през нощта. 

Маркетинговият и development отделите на REPULSE също представиха своите разработки за трите дена, но не участваха в надпреварата. Така приключи издание 2019 на Plovdiv Game Jam, а гейм девелопърите вече трепнат какво ще им подготвят организаторите до година. 

Вижте какво споделиха победителите веднага след края на Game Jam уикенда в Техническия университет – ТУК

Game Jam през годините:

  • Последното издание на Gam Jam през 2018-та в ТУ Пловдив вижте ТУК
  • Повече за Game Jam 2017 – вижте ТУК
  • Повече за Game Jam през 2015-та година може да видите ТУК
  • СНИМКИ и ВИДЕО от 2015-та година може да видите ТУК
  • СНИМКИ от 2014-та вижте ТУК
Състезанието е подкрепено и от софтуерни фирми, които тук намират възможност да видят потенциални специалисти, които да привлекат на работа и с партньорството на младежкия портал mediacafe.bg

За автора

Вашият коментар