Предприемачеството – наркотик, от който не може да се откажеш (СНИМКИ)

За втора поредна година няколко младежки организации в Пловдив успяха да реализират семинара по предприемачество „Първи стъпки в бизнеса. JCI Plovdiv, AIESEC Пловдив, ABLE и сдружение „Младежки глас“ събраха на територията на Технически университет София – филиал Пловдив близо 100 студенти. 

Лектори на събитието бяха познати лица от бизнес средите в Пловдив, като Георги Стоев, Георги Гроздев, Георги Ангелов, Ваня Иванова и Симеон Тодоров, които представиха част от своите виждания върху младежкото предприемачество. Представяме ви малка част от това, което те споделиха пред младата си аудитория: 

ГЕОРГИ СТОЕВ

Акцентът в лекцията на Георги Стоев беше поставен върху изяснението на понятието “предприемач”-как точно би трябвало да го разбираме и кои хора могат да бъдат наречени предприемачи. Той беше категоричен, че към трите основни ресурса, необходими  за производството на продукти и услуги- труд, земя, капитал, трябва да се добави и още един фактор за производство- именно предприемачът.

Основателят на “Industry Watch” и “Икономическа библиотека” в Пловдив обобщи, че ролята на хората, стартиращи бизнес ще става все по-голяма в контекста на икономиката и, че предприемачите ще бъдат „новите герои на нашето време“.

ВАНЯ ИВАНОВА

Създателката на “Vanilla Kitchen” разказа как е успяла да превърне своето хоби в добре-работещ бизнес модел. Тя сподели със студентите своите “10 правила за успех”, сред които водеща роля заемаше твърдото и убеждение, че човек трябва преди всичко да открие онова, което го прави щастлив и по свой уникален начин да намери собствена ниша на пазара. Също така Ваня наблегна на това колко е важно постоянно да се вслушваш в препоръките и обратната връзка на клиентите си. За финал тя призова младите предприемачи да се забавляват през цялото време и да извличат максимално удоволствие от работата, като разбира се не забравят да си дават и почивка.

ГЕОРГИ ГРОЗДЕВ

Най-скандалният лектор впечатли всички присъстващи с откровения си и непринуден стил на говорене. Противно на очакванията той изложи своята гледна точка, че нито е лесно да си предприемач, нито е „супер яко“, нито е и за всеки. Но това, което прави всичките тези години на неуморен труд и лични компромиси оправдано е удовлетворението от постигнатия успех-именно то те кара да продължаваш и да даваш още повече от себе си, за да получиш още повече. Това чувство предприемачът определи като „най-силният наркотик, от който не можеш да се откажеш.“ За финал Гроздев призова младите хора да не се страхуват да поемат рискове, защото всяка грешка е и много ценен урок…понякога за милиони!

СИМЕОН ТОДОРОВ

Създателят на „pLOVEdiv”и любим преподавател по английски език на студентите от ПУ Симеон Тодоров показа един малко по различен ъгъл на предприемачеството, а именно-социалното предприемачество и каква е мотивацията на човек, занимаващ се с него да продължава, въпреки, че основната цел на този бизнес далеч не е правенето на пари. Той сподели с присъстващите вярата си в потенциала на България и на българските младежи напук на целия негативизъм, с който ни засипват медиите. Като човек живял дълго време в СССР, САЩ, Великобритания и Белгия и постигнал успехи във всяка една от тези държави, Симо (както го наричат студентите му) заяви, че в България е като навсякъде другаде-а именно, каквото си го направиш сам.

ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

Създателят на Impulse.bg разказа за това, как е успял да пробие в ниша, която на пръв поглед е била заета и как много скоро е изпреварил драстично конкуренцията благодарение на иновативните си подходи и огромния си ентусиазъм. Георги започва да се занимава с програмиране и уеб дизайн на 15 годишна възраст предимно като хоби. Макар и до многоголяма степен самоук, създадените от него дизайни и платформи са едни от най-добрите в България. Той представи и новият си проект, който тепърва предстои да се развива и да жъне успехи. Като за финал лекцията беше наситена с много настроение и хумор, а накрая уеб дизайнерът си направи селфи с присъстващите в аудиторията.

Очаквайте „Първи стъпки в бизнеса 3“ през март 2015 година

Фотограф: Емилия Нешева, Симеона Вълкова

За автора

Вашият коментар