PlovDEV: Трябва да работим за по-стабилна ИТ общност в Пловдив (СНИМКИ)

В събота /18.10/ в палата номер 7 на Панаира се проведе поредният форум на IT специалисти организиран от Proxiad и Hackafe. Събитие, което по никакъв начин не можем да кажем, че спада към комерсиалните градския събития, почти препълни залата на втория етаж на палатата.

Потърсихме мнението на един от организаторите Стефан Вартоломеев за коментар след края на PlovDEV:

Коя беше най интересната лекция? 

Честно казано след конференцията останах малко изненадан, защото очаквах че всички ще говорят за лекцията с дроните. Истината обаче е, че най-харесваните лекции бяха тези за работата в екип и добрите практики в програмирането (Writing SOLID code: преразказ с елементи на разсъждение, Mind patterns and anti-patterns и Team Programming). 

Това определено ще го вземем впредвид догодина и ще добавим неща към формата, за да наблегнем на тези две части от ежедневието на програмистите.

Какви са предизвикателствата пред dev общността (в Пловдив)? 

Изграждането на регулярни събития е може би най-голямото предизвикателство. Лесно да е направиш събития три пъти в годината Проблемът е ако го правиш всеки месец или всяка седмица. Това изисква много енергия и много хора, които да бутат в една посока, но точно регулярните събития са най-добрия катализатор една общност да се развие.

Защо PlovDEV е важно за младите хора? 

Според мен Пловдив още не е развил потенциала си в привличането на ИТ фирми. Има много пречки това да се случи, а една от тях е наличнието на стабилна и активна ИТ общност. 

В САЩ има няколко примера как градове се превръщат в център за разработката на софтуер, защото е имало много активна група от хора, които са се събирирали заедно, учили са се един-друг и накрая се споделяли знанието. Вярвам, че с достатъчно усилия в тази посока, все повече фирми ще имат мотивацията да отворят офис и в Пловдив.

Каква е социалната страна в работа на IT специалистите и как те способстват за постигане на промяна в средата, в която живеем? 

ИТ специалисите са най-добре платените служители в България. Това само по себе си променя много средата, защото тези хора придобиват други приоритети в живота. Когато човек не се притеснява за наема и храната си, започва да мисли повече за нещата около него и, надавям се, за това как може да ги промени. Истината е, че с малко работа един ИТ специалист може да допринесе ужасно много към обществото. 

Създаването на един малък сайт с правилната информация или функционалност в него, може да улесни живота на хиляди хора. Мисля че това все още не е осъзнато, но в момента, в който стане надявам се ще видим една страхотна промяна в нашата среда.

Като пример е работата на Общество.БГ, които дори успяха да започнат преговори за отваряне на кода на държваните проекти.

Какво е важно за PlovDev през 2015?

PlovDev се случва в рамките на един ден. С предварителния маркетинг и остатъчния ефект от събитието, може би успяваме да повлияем на хората за 2-3 седмици, преди отново да се вглъбят в ежедневните задачи.

Догодина ще търсим начин това време да се удължи. Това и достигането до по-голям кръг от хора са основните 2 приоритета за PlovDev 2015.

Снимки Mediacafe и Hackafe

За автора

Вашият коментар