Пловдивчани създадоха приложение за следене на изригвания и Черни дупки в Космоса (СНИМКИ)

При нов успех отборът ще има възможността да наблюдава на живо изстрелването на космическа совалка от станция в щата Флорида, САЩ. 

Пловдивскитe IT ентусиасти от Hackafe спечелиха поредното си признание в България. Те изкараха два дни, по време на великденските празници, в Бургаския свободен университет, който бе домакин на 48-часов Хакатон на NASA и заслужено се прибраха в града под тепетата със златото за идеята си „Maxi Flux Tracker“. ​

Победителите спечелиха голямата награда, чрез реализирането на проект за подобряване живота на Земята или космическото изследователство, посредством използването на отворената информацията от НАСА. 

В рамките на 48 часа в цял свят се включиха общо 12564 участници в 135 града на няколко континента. Всички те разработиха общо 926 проекта. България бе представлявана от градовете – Бургас и София, в които ученици, студенти, преподаватели и ентусиасти, разделени общо в 29 отбора (12 в Бургас и 19 в столицата), дадоха всичко от себе си, за да създадат софтуерни приложения или хардуерни решения на съществуващ реален световен проблем.

Неделя (12.04) даде край на Хакатона, а двете първи места на журито бяха поделени между екип от ученици от ПМГ (Професионална Математическата гимназия) с идея за мобилна апликация на име „Forest Tracker“, която следи състоянието на горите, посредством споделяне на снимки.

Пловдивският екип на Хакафе пък спечели седем членното жури, като представи идеята си „Maxi Flux Tracker“, която е мобилно приложение, следящо състоянието на звездите, както и възможността за появяване на нови Черни дупки в Космоса. 

Приложението е насочено главно към професионалисти, работещи в сферата на астрономията, като то може по-лесно да им покаже рентгенови и гама изригвания, черни дупки, лъчеви и неутронни звезди, които са следени от NASA. 

Проектът Kee за изработването на робот, който се движи по звуков сигнал бе дело на изцяло женския отбор на БСУ. Награда на публиката пък спечели проектът RoboFabric. 

Всички победители получиха по 800 лева отборна награда, както и правото да се състезават на международно ниво. При нов успех те ще могат да наблюдават на живо изстрелването на космическа совалка в щата Флорида, САЩ.  

Организацията на събитието в Бургас беше на страхотно ниво, коментираха победителите от Пловдив. Те споделиха за mediacafe, че домакините са се погрижили за всичко нужно на участниците да задействат своята мисъл и да осъществят проект, който да влезе в една от четирите категории на състезанието:

  • Дълбок Космос
  • Земя
  • Хора
  • Роботика

Победителите от цял свят може да видите в сайта на организаторите ТУК.

NASA Space App Challenge е събитие, което следва принципите на прозрачност, участие и кооперативност посредством използването на отворената информация от технологията и мисиите на НАСА. Целта на събитието е да се постигне създаването на идея от доброволци от цял свят, която да подобри живота на земята или изследването на Космоса.

Използвани са снимки на организаторите от Бургас

За автора

Вашият коментар