Първият WordCamp в Пловдив представи иновациите в работата с WordPress

Първият WordCamp под тепетата се състоя в голамата зала на Драматичния театър и събра малко над 300 програмисти, дизайнери и млади хора от сферата на технологиите

Последната версия на WordPress излезе преди три дена, а вече има над 3 млн сваляния

До края на годината минималната версия на инсталация ще е PHP 7.0

WordPress – един от най-използваните софтуери за създаване на сайтове стартира официално през 2003 година в последствие от измисления на 17 декември 1997 година термин weblog, от Джон Баргер и термина blog, модифициран от Питър Мерхолз през 1999-та. Създателят на софтуера е Мат Муленвег. До появяването му в света съществуват над 20 blog системи и няколко платформи, с които може да се работи и без технически познания. Системите тогава са били на много начално ниво. Не са съдържали теми, plugin-и, патенти от версия към версия и други базови възможности, докато Мат и Майк Литъл не създават първата версия на WordPress. Тогава Мат е бил първокурсник, а самото име е предложение на приятелката му Кристин Тремуле. Първата версия e 0.7! Девет месеца по-късно, излиза версията 1.0, който поддържа лесна инсталация, форма на upgrade, permalinks и няколко категории.

Всичко това научихме от уеб разработчика Петър Николов – лектор на първата конференция WordCamp Пловдив, на която десетки IT специалисти, дизайнери, програмисти и любители научиха тънкостите на работата с WordPress. Конференцията се организира от тесни специалисти в областта на компютърните технологии и се проведе в Драматичен театър Пловдив, който според Димитър Димитров – главен организатор, е идеалното място за подобно събитие и се надява и до година да си партнира с храма на Мелпомена.

WordCamp в Пловдив се провежда за първи път, но по света се е състоял 978 пъти в 72 града от 65 държави.

Сред обсъжданите теми на лекциите бяха: Как да си направим разширение с Реакт и WP REST API; Как да изградим успешен онлайн магазин на WordPress; WordPress за маркетолози: дали, защо и как?; Как пораснах с блога си – и блогът ми с мен; Употреба на видеозаписи за по-висока ефективност и продажби; 15+ Мита за WordPress; Защо за нас фирменият блог във WordPress.com е по-важен, отколкото реклама във Фейсбук и Гугъл“ и други. Лектори бяха Цветан Узунов, Николай Кръстев, Борислав Арапчев, Илия Серафимов, Калоян Димитров, Димитър Карамаринов, Йордан Хлебаров, Петя Пандулева-Биковска, Марио Пешев, Диан Танков, Петър Николов, Николай Чочев, Ванина Иванова, Исмаил Исмаил, Станимир Стоянов и Катерина Ангелова.

През годините WordPress продължава да се развива, но най-големият хегемон в света на bloging-а e Movable Type. Именно заради него и таксата за лиценз, която изисква, хората почват да употребяват WordPress, който започва да се сдобива с по няколко хиляди потребителя на ден. 

Точно десет дена след това излиза версията 1.2, която предоставя възможността за първия plugin.

Мат Муленвег напуска университета и бива нает от CNET, с цел да разработва WordPress, да добави нови функционалности. През 2010-та той основава WordPress Foundation – фондация, чиято цел е да задържи търговските марки, без да работи за печалба. От там нататък историята на софтуерната платформа е само и единствено успешна, може да се използва както от специалисти, така и от хора с по-малка техническа грамотност.

Последната версия на софтуера – 5.2 излезе преди три дена, която, вече, е сваляна над 3 млн пъти. Съдържа над 100 000 теми, над 60 000 plugin-а и работи с 202 езика. Над 33% от сайтовете в интернет са изработени върху WordPress, а статистиките растат с бърза скорост.

След няколко месеца минималната версия за инсталация ще е PHP 7.0, защото последните три версии са остарели, не се поддържат и за тях не се пишат повече кодове. Всички архаизми ще се изчистят, много кодове ще се пренапишат в нова форма.

Много е възможно и скорошно стартиране на нова plugin архитектура и нова template архитектура. Обсъжда се, оттук нататък, администрацията да бъде задвижвана от JAVA script, като в същото време ще има и съпорт за административен interface.

Бъдещето на платформата, според лидерите ѝ, е социална, мобилна платформа за приложения, която се превръща в един от най-лесните и функционални софтуери за създаване на сайтове.

Вижте интервюто с организаторите, които са част от една oт водещите IT компании под тепетата:

За автора

Вашият коментар