Представители от 3 религии и 12 общности заедно на етно панаира в Пловдив

Какъв е бил вкусът на десерта от Tайната вечеря, защо древногръцка комедия отпреди 2 300 години е все още актуална, и какви са тайните на главния готвач на руския посланик, ще разберем по време на панаира „Етно кухня на колела“ от 17 до 19 май в Пловдив.

Етно музика, танци, театър и опера ще могат да гледат гости от страната и чужбина по време на етно панаира, на който представители на 3 религии от 12 общности канят всички в Пловдив този уикенд. Тази година, в която Пловдив е Европейска столица на културата, всички те излизат с общо послание за мирно съжителство, взаимно уважение  и толерантност между всички народи и вероизповедания. Откритите площи пред Джумая джамия в историческия център на града ще се превърнат в голяма сцена за участниците на Третото издание на съвместния фестивал „Етно кухня на колела“, който се открива в късния следобед на 17 май (петък) и ще продължи 3 дни. Във фестивала ще участват и доброволци от младежките организации на всички етноси.

В първата вечер на панаира, която ще се проведе под мотото „Заедно на трапезата“, ще участват представители на турската, руската, еврейската, арменската, италианската, френската общност, както и татари, каракачани, чехи и словаци. Посетителите ще могат да опитат каракачанска баница с щир, арменска семейна баница с кайма, татарски беляши, чешки сладкиши и много други специалитети, между които и френското национално ястие „Парт фламбе“, както и знаменитата италианска закуска „Оливе асколане“. 

Културна програма

Най-големите етнически общности в града, които обединяват дейността си във Фондация „Заедно“, ще покажат богата и изключително интересна културна програма, която ще бъде различна във всяка една от тематичните вечери.

Студентите от етно формация „Жарава“ ще открият третото издание на панаира с изпълнение на живо на популярната народна песен „Вечерай, Радо“.

В петъчната вечер ще гостуват и 40 музиканти от етно формация Истанбул, които ще свирят на живо на  канун,  уд   и други древни инструменти. 

На 18 май в Пловдив пристига и единствената в България и на Балканите вокална формация „Дулсе канто“ („Сладка песен“) на известната Лика Ешкенази. Групата ще представи традиционни еврейски песни, с които е печелила престижни награди в страната и чужбина.  Съботният ден  ще е и за почитателите на руската култура. 

Артистичната програма ще е със специалното участие на баритона Дмитрий Быстрый, носител на Гран-при и лауреат на Трети Балкански фестивал на руската песен. Неделната вечер ще е подарък за всички от италианската общност и ще се превърне в истински празник за почитателите на театралното и оперното изкуство. Пловдивчани и гостите на града ще могат да гледат на живо най-веселата част от комедийната постановка „Жените в Народното събрание“ на Аристофан. Освен, че се играе в целия свят вече повече от 2 300 години, любопитен факт е, че произведението съдържа името на древно ястие, което се изписва с цели 171 букви. Вечерта ще завърши с красиви канцонети и известни арии, в изпълнение на оперните артисти от Пловдив. На специален екран ще бъде излъчен и филм, посветен на историческите и културни съкровища от музеите на Ватикана.

Кулинарни изкушения

Освен на богатата културна програма, всяка тематична вечер посетителите ще могат да се насладят и на вкусните национални ястия на различните народи. Работилница за месене на хляб, в която ще може да се включи всеки пловдивчанин и гост на града, ще бъде открита (от 16 до 18 ч.) до Джумая джамия още в първия ден на „Етно кухня на колела“. Всеки посетител ще може да си избере какъв хляб иска да замеси и да си вземе за вкъщи – квасен хляб, хала (еврейски сладък хляб), арменски лаваш, италианска фокача или българска содена питка.  В първата тематична вечер турската кухня ще предложи над 10 ястия, между които любимият на всички одрински дроб. Само на 17 май ще могат да се опитат „Карнъ ярък“ и „Султан кебап“ по оригинални народни рецепти. 

Одринският дроб обаче тази година ще бъде в конкуренция с дроба по руски. На 18 май (събота) лично глaвният готвaч нa Посолството нa Руската Федерация в  България шеф Роман Дяченков ще проведе мaстер клaс по приготвянето нa еднa от най-известните руски супи – „Окрошкa“. Еврейската кулинарна вечер ще предложи вкусните сладкиши „Тишпищи“ и „Ушите на Аман“, но за първи път почитателите на „Етно кухня на колела“ ще могат да опитат  „Харосѐт“ – десертът на Тайната вечеря. 

В неделния ден наред с традиционния хоровадз и празничен ориз със сушени плодове, любителите на арменската кухня ще хапнат сладки домашни „мафиши“. Маестро Марко Лукиари, който миналата година грабна приза „Master Ethno Chef” ще готви отново на всички гости на италианската вечер, която  няма как да мине без паста, лазаня и неверотния му профитерол. А какъв е вкусът на „оливие асколане“ – ще разберат само гостите на панаира. 

Панаирът на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е проект на Фондация “Заедно”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в града под тепетата. Третото издание на панаира през 2019 г. е в подкрепа на града като Европейска столица на културата. Генерален спонсор на събитието е БК Горна баня. Още любопитни новини и програмата за панаира може да откриете  и  на страницата на събитието във фейсбук

СНИМКИ от събитието през 2018-та година може да видите ТУК

Вашият коментар