Стартираща компания инвестира половин милион в храни за домашни любимци край Пловдив

Предприятие за производство на храни за домашни любимци планира да построи предприемач в пловдивското с. Строево, става ясно от подадени документи до Районната инспекция по опазване на околната среда (РИОСВ) в Пловдив. Инвестицията на Благой Динков ще е за около 500 хил. лв., за половината от които ще разчита на европейско финансиране, обясни той пред „Капитал Daily“. Засега почти готови са проектите, а самият строеж ще бъде на зелено“, каза Динков. В инвестицията от около 500 хил. лв. ще влязат стойността на сградите и оборудването им. Все още не е ясно кога точно ще започне строежът, което ще зависи от пускането на финансиращите програми по новия програмен период на Европейския съюз.

Предвижда се половината от парите да бъдат осигурени по тази линия, а останалите – чрез банков кредит. Динков каза, че засега само преговаря с банки, но нямат твърда уговорка за отпускането на кредита. По думите му банките като цяло са склонни да финансират проекти за нови производствени инвестиции. Според подадените до РИОСВ документи имотът, в който ще бъдат изградени цехът и складовете, е общо 4.5 дка и е собственост на инвеститора. Разрешението за производство включва както стерилизирани консерви и пастети, така и пакетиране на гранулирана храна.
 
В бъдещото предприятие ще бъдат назначени 15 души, всичките от с. Строево. Динков подчерта, че иска да помогне на икономиката на селото, в което живее. То се намира в община Марица. Капацитетът на производство ще е 2000 консерви на ден и първоначално продукцията ще се реализира само на българския пазар. Ще се търсят и възможности за износ, добави предприемачът. По думите му българските храни за домашни любимци не са по-евтини от вносните, тъй като производителите в България все още не могат да постигнат голям капацитет и с това да намалят разходите си.

Намерение за изграждане на предприятие за храни и аксесоари за домашни любимци има и в новата индустриална зона в Бургас. Отделно храни за котета и кучета се произвеждат и в доста по-малки цехове из страната – основната част от продукцията им е на гранули, а не консерви.

Инвеститорът в бъдещото предприятие Благой Динков досега се е занимавал с търговия и дистрибуция на такива храни. Той разказа, че след като е решил да си направи собствено производство, е срещнал доста пречки и забавяне от страна на администрацията и като цяло в България не се полагат много старания за улесняването на нови инвестиции.

Вашият коментар