TEDx Пловдив – страхливите издигат прегради, смелите ги рушат (ВИДЕО)

Световната  фондация за „ценни идеи за разпространяване“ с инициали TED или (Технология, забавление и дизайн) гостува за първи път под тепетата

Започнал като поредица от конференции в Калифорния през 90-те години на миналия век, сега TED покорява не само Америка, но и Европа и даже Азия. Прави го най-вече чрез симбиоза на предприемачески дух и невероятните истории на хора, целящи да събудят любопитните умове и да предизвикат промяната у всеки, готов да повярва в силата на идеите и иновативните нагласи. А сред най-известните имена в историята на TED се открояват Бил Клинтън, Бил Гейтс, основателите на Гугъл и множество нобелови лауреати.

Мнозина от вас знаят, че лекторите разполагат с максимум 18 минути, в които да презентират своите идеи по възможно най-пленителния за публиката начин. В Пловдив познатата стегната схема се повтори, като лектори бяха личности от различни области на бизнеса, културата, медицината, шоубизнеса, рекламата, политиката, образованието  и спорта, които изпълниха залата на Драматичния театър с много смях, аплодисменти и позитивно настроение.

Да открие историческо TEDx събитие под тепетата се падна на шеф Ради Стамболов, който в ранната сутрин предизвика апетита на близо 500-те учстници дошли от цяла България. Той е първият, който влага звук и светлина в торта и създава 3D mapping по нейн образец, сподели от сцената на Драматичния самият майстор на кулинарията. Разказ, че тайната какво е да си винаги пръв във всичко и разкрив плана си да покори Гинес рекордите за най-голямо шоколадово сърце и най-голямо шоколадово яйце в историята му. Те ще бъдат направени от 8 тона шоколад на Аерогара София през следващите месеци. Скорошните му планове включват заминаване в Брюксел за изложението на морски храни, където ще представи първото шоколадово суши.

„Когато си пръв, хората  желаят да видят теб преди работата ти“,

сподели Ради Стамболов и призова всеки да намери своята област, в която да бъде пръв.

Дестинацията вътре в нас представи бегачката и пловдивчанка Теодора Василева. Тя напуска комфортната зона на дома си в Париж, за да преоткрие себе си. Обикаля някои изключителни дестинации като пустинята Гоби и минава най-опасния път покрай пропастта на планината Хуашан в Китай. Открива, че „не знам“ също е отговор и се придържа към мотото на Дж. Р. Толкин „Not all those who wander are lost“ или (Не всички, които се скитат са изгубени).  

„дисхармонията може да е именно онази хармония, която всички търсим в себе си“,

сподели пред всички Теодора Василева.

Контрастни емоции представи психологът Калоян Божанов, опитвайки се да ни постави в обувките на онези, изпитващи една „по-различна“ любов. Имено в тях, за да почувстваме болката от интолерантността в обществото и да усетим ежедневната им борба. За мечтите, за духа и за пропиления потенциал на тези, избрали да отнемат живота си, защото са останали неразбрани, той казва, че всъщност изход има. „

„Стъпките на осъзнаване, приемане, опознаване, растеж и промяна са този ключ в обществото, който  може да промени този мрачен облик“

В търсене на вътрешна хармония се впуска и Йордан Русев. Той разглежда човешкия ум като процесор, който малко от нас могат наистина да управляват. Ставайки жертва на хилядите мисли, които ежедневно преминават и се спират в него, ние рушим себе си, съня си и психиката си. Живял в Тайланд с монаси, Русев разказва, че е получил най-големия подарък – да контролира ума си.

За него четирите изконно свързани неща са мислите, чувствата, енергията и движенията.

Ако някое от тях не се намира в баланс, то страдат и другите три. „Хакнал“ себе си, той сравнява чувството с постоянното детско състояние на обичливост, щастие и стремеж и се опита да накара и публиката да усети хармонията  чрез няколко минутна медитация.

В едно друго магично измерение пренесе хората Димитър Петров – създателят на българската анимация „Златната ябълка“. Извличайки съвременни поуки от стари легенди, той възражда националността и я запазва за бъдещите поколения по един по-модерен и различен начин. Като основни поуки за себе си вади, че

нищо не е черно-бяло, че природата трябва да бъде уважавана и че практичност се намира и в наши дни. 

На преден план поставя разкази, които потвърждават имено тези поуки. С кратката си история за Чумата и нейното дете малкото Чумче, той успя да разсмее искрено публиката и спечели освен овациите  й и със сигурност и сърцата на стотици пловдивчани.

След магията на приказката обаче, ред дойде отново на реалността. Валерия Минева разкри как театралният й опит я е научил да не задава въпроса „Как?“, а да изследва сама стъпките към начина. Тя смята, че вечните въпроси ни поставят в омагьосания кръг на едно безкрайно търсене, от което изходът е да мислим извън кутията, да изследваме сами обстоятелствата, кои сме наистина и каква е мотивацията  ни към целта.

Готовата информация е мързеливият път, който не ни обогатява, а ограничава умовете ни.

Тя споделя, че контролът върху егото, упоритостта, постоянството, делата и ритъмът са водещите стъпки към откриването на всички отговори. Важен урок, който е получила от театралния  й учител е, че дори чашата ти да е наполовина  празна, чрез мотивацията си можеш да я напълниш и дори прелееш.

 

Първа част от лекциите закри известният рапър Явор Янакиев, по известен още като 100 кила. Варненецът показа една изключително различна и доста неочаквана от гостите страна. Многото шеги и хумор, които извираха от устата на Килата разсмиваха всички в залата. Думите му идваха от сърце и с емоция и чувство изказа вярването си, че ако достатъчно силно желаеш да си някого на този свят, то тогава със сигурност можеш да го бъдеш, без да губиш време, разсейвайки се от правилния  път. Явор вярва, че всеки трябва да играе главната роля в живота си и да преследва мечтите си преди да чува навсякъде думите „не може“.

„Ако искаш  да бъдеш най-добрия скейтър, бъди най-добрия скейтър, счупи всичките си кости и се пенсионирай на 35 като балерина, но изживей мечтата си!“, завърши Килата.

След кратка пауза, залата отново се изпълни с жадни погледи, готови за нови истории. Преслав Михайлов разкрива защо обвиняването на другите спира растежа ни. Той признава, че е запален играч на компютърна игра, която един ден го кара да се замисли. Като отборна игра, той винаги е обвинявал съотборниците си за неуспеха, но един ден решава да се издигне и да потърси решението на проблема. Геймърът открива клип в интернет, който го кара да погледне вътре в себе си и сам да открие разковничето на успеха. Днес той си е изградил свои универсални три стъпки към успеха: мисли, прави, имай.

И както бързината е важна, така бързо бързо на сцената се качи Максим Бахар. Известният ПР сподели няколко интересни истории, продиктувани от неговата максима, че всяка секунда е важна и бързата мисъл е богатство. Един ден, когато бил в Токио, Бахар бил изненадващо поканен да разкаже накратко за страната си в 15 минути, ходейки до срещата обаче, той решил да я представи в 3 секунди, казвайки “Bulgaria, this is www.” Японците веднага асоциирали това с бързия интернет, но Бахар уточнил:

„weather, women and wine!” 

Той е безкомпромисен по отношение на здравето и достойнството, и силно съветва всички да ги запазят неопетнени у себе си.

Третият последен панел на TEDx Пловдив продължи с няколко лектори от света на здравето д-р Славейко Джамбазов, д-р Александър Симидчиев и д-р Христо Колев. Страхотните лектори просто трудно могат да бъдат описани по начина, по който говориха по темите си – за белия дроб, очите и технологията в медицината. Залата награди и тримата с бурни аплодисменти за чудесните презентации и добрите съвети, а най-много стори това за д-р Александър Симидчиев, който бе рожденик в неделния ден. 

Веднага след това дойде ред и на именитият участник в TEDx, бившият волейболен национал и капитан  на националния отбор Владо Николов. Той се обърна към всички млади хора с думите и да ги мотивира да взимат решения, защото в България масово хората мрънкат и коментират, но не правят първата стъпка. 

Сценаристът на предаването „Стани Богат“ доц.д-р Георги Бърдаров бе човекът, който публиката сякаш изслуша лекцията му на един дъх. Темата, която той си беше избрал бе „Началото и края на света“, тема която преплете с Босненската война в Сараево – най-дългата блокада в историята на света. 1395 денонощия снайперисти държат хората затворени в техния град за сметка на една голяма манипулация. Георги Бърдаров прекарва цяла седмица там, за да стигне до извода, че всички сме доста лесно манипулативни. Той поде и темата за бежанците и африканските изчезващи племена. „Ние се превърнахме в народ, който прогонва хората в нужда.

„В какво се превърнахме? Огради по всички граници в Европа. Убеден съм, че стени и огради издига страхливият човек. Смелият ги руши. Днес, ние се страхуваме. Днес, ние се мразим!“

„Убийството в името на Бог е убийство на самия Бог. Това е манипулация, която някой контролира. Но ако някой има нужда от такава манипулация, значи някой някъде се страхува от нас“

Последната лекция с която завърши първият TEDx в Пловдив бе на писателя Димитър Калбуров, който говори за своя живот за и извън футболните му умения и качества, но преплиташе с взимането на решения за него самия. И докато се опитваше да убеди всички в залата, че всичко в този живот зависи единствено и само от тях каза може би най-точните и правилни думи от целия неделен TEDxден, а именно:

„Колкото и да ви е страх да сбъднете мечтата си – страхувайте си се. Но недейте да отлагате, защото си мислите, че имате предостатъчно време. Едва ли е така. Изскачайте. Защото е вярно, че животът ви започва извън зоната ви на комфорт и ако наистина искате да стигнете някъде, то пътят ви сам ще ви намери“

Гледайте видеото с част от най-запомнящите се моменти на първия TEDx в Пловдив:

Но това не краят, а началото на една хубава традиция за града под тепетата, която бе обявена от сцената на Драматичен театър Пловдив от водещия Стоян Найденов и организаторите от RISK и Beеhive, защото само след няколко месеца на 11-ти ноември ще се бъдат разказани още и още нови истории, които сме сигурни, че всички ще очаквате с огромно нетърпение. 

Очаквайте всички лекции в страницата и сайта на TEDx Пловдив!

За автора

Вашият коментар