Да дойдат въздушните!

Как ви звучи идеята да карате кола с въздух?! На мен лично – страхотно. Всички условия това да се случи, изглежда са налице. На практика слуховете, който издайнически плъзнаха твърдят, че автомобил, който се задвижва от двигател със сгъстен въздух, може да тръгне по улиците на света още тази година. Говори се, че дебютът на едно подобно автомобилно чудо ще се състои във Франция.

Цялата работа е дело на Индийската компания „Tata Motors“, която  направи ревю на своя автомобил Tata AirPod, задвижван чрез сгъстен въздух. Колата има с 175-литров резервоар, което е напълно достатъчно за да измине 200 километра. Максималната скорост, която може да развие, е 70 км/час.

 

Още през 2012-та от компанията огласиха факта, че работят върху съдаването на двигател, който да работи със сгъстен въздух. Миналата година разработването навлезе в последната развойна фаза, за да може компанията да я пусне на пазара.

Според „Tata“, зареждането на резервоара са сгъстен въздух става за две минути и струва само едно евро. Колата е 100% екологична и не изхвърля никакви вредни вещества в атмосферата. В нея могат да се превозват трима души. „Tata Motors“ обещава, че съвсем скоро AirPod ще бъде пуснат на масовия пазар.

За съжаление към момента нямам никаква информация за цената, на която ще се продава този автомобил от приказките. Оставаме в трепетно очакване на появата му, която може би ще сложи дългоочакваната Революция по отношение на може би най-масовия световен транспорт – автомобилният.

tata_air

 

 

За автора

Вашият коментар