Рей Манзарек ни напусна завинаги

Вчера, 20 май,  на 74-годишна възраст почина един от основателите на култовата рок банда "The Doors" Рей Манзарек. Музикантът затвори завинаги очи в германския град Розенхайм. Преди кончината си Манзарек дълго време се бореше с рак на жлъчните пътища, съобщава официалния профил на групата в "Туитър".

Манзарек завинаги ще остане в историята като един от най-блестящите експериментатори в рок музиката. Заедно с Джими Морисън той бе основател на легендарната група The Doors, в която свири на клавирни. 
 
Манзарек е роден в Чикаго на 12 февруари 1939 г. в семейство от полски произход. През 1962 г., когато е студент по операторско майсторство, той среща Джим Морисън, което поставя началото на The Doors, впоследствие превърнали се в една от най-успешните групи на 60-те. 
 
Въпреки смъртта на вокалиста през 1971 г., групата продължава дейността си, като в следващите три албума Манзарек е на вокалите в голяма част от песните. Той е също така режисьор на концертни филми, документални продукции и клипове, посветени на The Doors.

След разпадането на групата, той издава шест албума, последният от които излиза през 2011 г. и е записан съвместно с блус музиканта Рой Роджърс. По-рано тази година двамата бяха на турне в САЩ.

 

raymanzarek

 

 

Вашият коментар