Изцяло Аналогово с Борис и Димитър

„Изцяло аналогово“ е името на една нестандартна изложба, която стана факт в културното пространство на Пловдив, в събота – 18 май. Борис Ковачев и Димитър Механджийски са главните „заподозряни“ и автори на тази наистина странна проява. Освен, че искат да покажат, че аналоговата фотография далеч  не е забравена, те искат да споделят мнението си, че  за да бъдеш фотограф, далеч не достатъчно да имаш супер скъп фотоапарат.

Борис споделя, че е искал да покаже малко преиначени техники за проявяване и заснемане на най-старите фотографски жанрове в света, каквито са фонограмата и снимките с камера Обскура, позната още като пинхол камера. Трябва да бъде ясно, че Борис нарича себе си Нефотограф, макар да има задълбочени познания в областта на фотографията, каквито нямат повечето творци, които се кичат с името „фотограф“. Призванието на Борис Ковачев е зъботехниката, една сфера, в която той освен, че е изключителен професионалист, но и човек, който има множество публикации в издания по цял свят.

Димитър Механджийски пък, който е художник, работи изключително с ръцете си, без помощни средства; един творец, който разчита основно на своята находчивост, която му позволява да смесва успешно иначе доста различни изразни средства в творбите си. Димитър признава, че много обича да опитва различни техники. Той успешно твори със спрей, а на всичкото отгоре е и състезател по снукър.

„Изцяло аналогово“ можете да видите в „Музеен център за съвременна история“ Плловдив, на ул. „Ангел Букорещлиев“14 до края на този месец.

 

За автора

Вашият коментар