Пловдив кандидат за наградата „Достъпен град“ 2014?

Днес, 21.05 Европейската комисия стартира конкурса за четвъртата награда „Достъпен град“ (Access City Award) — европейската награда за достъпни градове. Ежегодната награда отличава и дава признание на градове, които са отдадени на идеята да осигурят достъпна среда за всички, особено на хората с увреждания и на възрастните хора. Наградата е част от по-широките усилия на ЕС за създаване на Европа без бариери: подобрената достъпност носи трайни икономически и социални ползи за градовете, особено в контекста на демографско застаряване. Градовете с население не по-малко от 50 000 жители трябва да подадат своите заявления за участие до 10 септември (полунощ брюкселско време).

„Нека продължим съвместната си работа за улесняване на живота на гражданите на ЕС“ заяви заместник-председателят на Европейската комисия, Вивиан Рединг, комисар по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството. „Приканвам градовете в цяла Европа да участват и да споделят своите идеи за това как да направят ежедневието си по-достъпно за всички. Ако сте положили специални усилия за подобряване на достъпността, вашият град може да бъде добър пример и вдъхновение за останалите“.

Приблизително 80 милиона са европейските граждани с увреждания. Със застаряването на нашето общество броят на хората с увреждане или на тези с намалена двигателна способност нараства. Предоставянето за всеки на достъп до градски транспорт, обществени пространства и услуги, както и до технологии се превърна в истинско предизвикателство. Осигуряването на достъпност, обаче, носи също така икономически и социални ползи и допринася за устойчивостта и целостта на градската среда.

Процес на подбор

Подборът ще се проведе на два етапа, предварителен подбор на национално равнище, последван от краен подбор на европейско равнище. В рамките на европейския етап на конкурса жури, съставено от експерти по достъпност, включително представители на Европейския форум на хората с увреждания (European Disability Forum), ще избере най-много четирима финалисти измежду номинираните на национално равнище, които ще участват в церемонията по награждаване в Брюксел. Церемонията ще съвпадне с конференцията по повод Европейския ден на хората с увреждания на 3—4 декември 2013 г. Победителят в конкурса ще бъде обявен за „Носител на наградата „Достъпенград“ за 2014 г.“. Други два града ще бъдат наградени като „финалисти“ за своите иновативни мерки относно достъпността.

Европейското жури също така ще даде специални „признания“ на градове, които са постигнали значими успехи и резултати в специфични обласили аспекти на достъпността.

Критерии за одобрение

Достъпността трябва да се прилага по свързан и системен начин при стоки, услуги и инфраструктура. Инициативите ще се оценяват за техния интегриран подход в четири ключови области: застроена околна среда и обществени пространства; транспорт и свързаната с него инфраструктура; информация и комуникации, включително нови технологии (ИКТ); обществено достъпни съоръжения и услуги.

Журито ще разглежда по-конкретно въздействието на мерките за достъпност върху всекидневния живот на хората с увреждания и върху града като цяло, и ще обърне внимание на качеството и устойчивостта на постигнатите резултати. Също така градовете ще трябва да демонстрират активно участие на лица с увреждания и на техни представителни организации в планирането и реализирането на политиките за достъпност на града.

Как да подадете заявлението

Заявления за участие могат да се подават онлайн до 10 септември 2013 г. (полунощ брюкселско време) на английски, френски или немски език на адрес: http://ec.europa.eu/justice/access-city.

История

Първото, второто и третото издание на наградата „Достъпен град“ (Access City Award)

Конкурсът за наградата „Достъпен град“ (Access City Award) беше проведен за първи път през 2010 г. и в това първо издание наградата беше присъдена на град Авила, Испания. През 2011 г. 114 града от 23 държави-членки на ЕС участваха в конкурса. Наградата „Достъпен град“ за 2012 г. беше връчена на австрийския град Залцбург на церемония в Брюксел, проведена на 1 декември 2011 г

.Етапът за подаване на заявления за наградата „Достъпен град“ за 2013 г. приключи на 5 септември 2012 г. с участието в конкурса на 99 града от 20 държави-членки на ЕС. Наградата получи германският град Берлин на церемония, организирана в Брюксел на 3 декември 2012 г. по повод Европейския ден на хората с увреждания.

Другите два-града финалисти бяха: Нант (Франция) и Стокхолм (Швеция). . През 2012 г. журито също така даде специални признания на: Памплона (Испания) – за застроена околна среда и обществени пространства, Гдиня (Полша) – за транспорт и свързаната с него инфраструктура, Билбао (Испания) – за информация и комуникации, включително нови технологии (ИКТ) и Талат (Ирландия) – за обществено достъпни съоръжения и услуги.

Днес Гдиня е домакин на конференция, озаглавена „достъпните градове — най-добри практики“, където победителят, финалистите и други градове от ЕС ще споделят свои практики и ще дискутират свои проекти и бъдещи планове за достъпността. Гдиня, който получи специални признания за транспорт и свързаната с него инфраструктура, е добре известен с насърчаването на информираност и разбиране за лицата с увреждания.

За по-подробна информация: Бихте ли искали проектите на вашия град да бъдат представени в следващата брошура на наградата „Достъпен град“? Ако желаете да споделите опита и действията си с други градове, прочетете повече за наградата „Достъпен град“

 

За автора

Вашият коментар