Българин е единственият европеец на финал за Глобална зала на бизнес славата 2020

Жури от над 230 души оценява номинираните, победителят ще се нареди до Хенри Форд, Уорън Бъфет и Стив Джобс 
 
Българин може да е отличеният лауреат, който ще влезе в Глобалната зала на бизнес славата за 2020-та година. Единственият европеец сред осемте финалисти в престижния конкурс на международната организация Junior Achievement за тази година е сънародникът ни Борис Колев. Жури от над 230 експерти в различни сфери на бизнеса ще гласува до 5 юни. 
 
Конкурсът (businesshalloffame.org)
 
Инициативата е на най-голямата глобална организация за предприемаческо и финансово образование в света с над 100 годишна история –  Junior Achievement Worldwide. От старта си през 1975 г. до 2009 г., Бизнес залата на славата включва 247 лауреати – създатели на успешни компании, пионери в индустрията, както и лидери, променили света. В класацията през годините са били отличени хора като политиците Джордж Вашингтон и Бенджамин Франклин, създателя на едноименните самолети Уилям Боинг, козметичния бос Есте Лаудер, рекламния гуру Дейвид Огилви, инвеститора Уорън Бъфет, автомобилни и технологични пионери като Хенри Форд, Уилям Хюлет и Дейвид Пакард, Стив Джобс, легендата в анимацията Уолт Дисни. Всички те са демонстрирали огромна отдаденост към развитие и подобряване живота на определени общности – местни и глобални. Историята на всеки от тях е вдъхновила милиони млади хора в началото на техния кариерен път. 
 
След пауза от 10 години, конкурсът е възобновен и доразвит и отворен за нови номинации през 2020-та година. Сегашните кандидати са илюстрация на ефективността от работата на Junior Achievement в над 100 страни от всички континенти, защото са възпитаници на организацията. Избраните финалисти са доказали с дейността си, че се опитват да направят света по-добро място, следвайки Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН. Това е и една от мисиите на организаторите – да убедят младите хора по света, че те имат силата да правят добро и да променят света.   
 
Журито
 
Оценяващите са над 230 души, чийто списък е като справочник за успешни бизнес лидери. Те са членове на Световния управляващ борд на JA, Глобалния съвет на JA, Университетските съветници на JA и председатели на управителните съвети на JA в множество държави, включително България (Бони Бонев). 
 
Българският финалист 
 
Борис Колев е оценен високо от журито заради успешните си предприемачески и социални проекти от най-ранна възраст, за социалното въздействие на своята дейност и за приноса към следните Глобални цели за устойчиво развитие на ООН: 
 
 (4) Качествено образование
 (8) Устойчиво икономическо развитие и достоен труд
 (10) Намаляване на неравнопоставеността
 (11) Устойчиви градове и общности
 (17) Партньорства за устойчиво развитие
 
Борис е изпълнителен директор на CSR Bulgaria – Българската мрежа за корпоративна социална отговорност и вицепрезидент „Бизнес развитие“ във финтех концерна Devexperts. Той е възпитаник на Junior Achievement у нас, сериен и социален предприемач с дългогодишен опит в проекти за устойчиво развитие и социална отговорност, на технологични компании и проекти в сферата на иновациите. 
 
Борис започва своята кариера създавайки първата си компания още на 18 години, основавайки JT International Group – група от компании в сферата на маркетинговите и технологични иновации. Следват поредица от успешни бизнес проекти и компании в различни сфери. Основател на една от най-бързо развиващите се софтуерни компании у нас – DigiMark, която беше придобита през 2019-та година от Devexperts. През 2018г. създава първия в България рисков фонд за инвестиции в социално въздействащи стартъп компании – Digimark Ventures, който  до момента е инвестирал в 8 иновативни стартиращи компании в сферата на здравеопазването, екологията, образованието и развитието на човешкия капитал.
През 2013г. Борис участва в създаването на първата магистърската програма „Корпоративна социална отговорност и финансов мениджмънт“ във ВУЗФ, където преподава дисциплината „Социално отговорни практики“.
 
През 2007 г. световното бизнес издание "Business Week Worldwide" го позиционира на 2-ро място сред "Най-успешните млади предприемачи в Европа". През 2011г. печели 2-ро място за наградата "Най-добър млад мениджър на България". През 2013г. попада в първата класация „30 под 30“ на младите лидери с най-голям потенциал в страната, според списание Forbes. През 2017г. Борис влиза в европейската класация FERD’s List която представя 6-те млади предприемачи с най-голямо социално въздействие в Европа. 

За автора

Вашият коментар