Да започнем на чисто в България

Въпреки факта, че България е изостанала в много отношения страна, в някои области има развитие. Доказателство за това е, станалият факт първи български сайт за споделено финансиране на бизнес, социални и културни проектинаречен BGINING.

Страницата има за цел да помогне на българските предприемачи, артисти, културни дейци, неправителствени организации или активни граждани да се възползват от предимствата на явлението „споделено финансиране“.
 
Цялата работа се състои в това, че всички споменати групи могат да публикуват свои проекти в сайта, като по този начин организират кампании за привличане на финансиране. След това, в определен срок потребителите на сайта ще могат да изберат, дали да ги подкрепят с определена сума. По този начин, давайки малки суми, потребителите на сайта могат заедно да съберат прилични като цифрово изражение средства, подкрепяйки различни проекти, чиито идеи им допадат.

Освен че с малки суми се събират значителни финансови ресурси за приоектите, по този начин никой от хората финансирали дадена идея напрактика не губи значима сума, което е изключително важно.

Днес най-големите американски crowdfunding сайтове генерират финансиране от стотици милиони долари общо за проектите, кандидатстващи в тях. Много стартиращи предприемачи успяват по този начин да привлекат първоначално финансиране за компаниите си, а артисти и дейци от неправителствения сектор – да подкрепят своите творчески проекти или социално–значими кампании.

Президентът на фирмата, заела се с този нестандартен проект Иван  Георгиев  заявява, че  идеята е да излязат наяве мислещите, креативни хора в България, младите предприемачи, артисти и обществените дейци, които се стремят да създадат нещо ново, които истински желаят нещата около тях да се случват, и то тук, в България.

Един сайт, съобразен изцяло със спецификата на пазара у нас, има своето място и може само да улесни хората с идеи в постигането на целта им, допълва Георгиев.

Проектите, кандидатстващи в BGINING, ще могат да набират средства както безвъзмездно, така и срещу предоставяне на различни подаръци и награди за дарителите или дори – предлагайки им миноритарни дялове от компанията си. BGINING, от своя страна, ще получава от проектите единствено процент от набраните средства, ако поставената цел е изпълнена.

20590-crowdfunding-photo

 

 

 

Вашият коментар