Откриха четворна ДНК

Четворна ДНК в човешки хромозоми – така най-кратко може да се изрази откритието на британски учени от университета в Кеймбридж. Благодарение на прилагането на флуоресцентно оцветени антитела изследователите са открили в функционална форма на четворна ДНК спирала в човешките хромозоми.

Досега на биолозите бяха известни няколко форми на ДНК, които се различават по своята структура. Основно молекулите на живота, които носят генетичния ни код, могат да образуват връзки, усукващи ги в двойната спирала на ДНК.

 

Четворните участъци са наречени G-квадриплекси по името на една от четирите нуклеотидни бази, изграждащи нуклеиновите киселини на ДНК и РНК. Знае се, че такива структури защитават краищата на хромозомите у някои животни.

Учените предполагат, че тези четворно-верижни участъци най-вероятно са свързани с раковите заболявания. Изследователите вярват, че установяването на контрол над тези структури може да повлияе върху развиването на болестта или да я предотврати напълно.

Интерес буди мнението на привържениците на теорията за новото съзнание, а именно, че  децата, родени с тройна и четворна ДНК спирала, би трябвало да са много по-сетивни. Това от своя страна щяло да помогне на човечеството да осъществи контакти с извънземни цивилизации, стига такива да съществуват.

4-dna-strands

 

За автора

Вашият коментар