Дивите цветя дефилират в Смолян

Утре, 21 юни, в град Смолян  ще бъде открит официално Фестивалът на дивите цветя. Родопите ще разкрият една от тайните си – магията на своите поляни, обсипани с дъхави билки и редки цветя.

Орфей – прочутият певец на планината, е лекувал не само със своята музика, но и със силата на лечебните растения.

Да се докоснем до цветното богатство на планината и щедрите дарове на природата ще ни помогне първият в България „Фестивал на дивите цветя”, който ще продължи до 30 юни. Инициативите, включени в програмата на фестивала, представят и възможностите за туризъм, и най-интересните атракции от региона.

Ботанически и вело-турове сред китните поляни на Родопите, беседи за използването на местните билки и ателиета по традиционни и художествени занаяти са сред инициативите на Фестивала.

Посетителите ще могат да се потопят в родопската атмосфера на седянка в село Сивино и да научат как се приготвя кускус. Предвидени са дегустации на билкови чайове и местни кулинарни специалитети. За децата също ще има много изненади и занимания. В дните на Фестивала ще се проведе и традиционният за село Могилица „Празник на народното творчество и занаятите”, най-атрактивното събитие от което е обичаят „Адрелез” – танц на водата и цветята.

Периодът на десетдневния фестивал не е избран случайно – дните преди Еньовден, когато билките имат магическа сила и планината се зарежда със здраве. Обичаят „Еньовден” ще представят жителите на село Горна Арда и децата от детска градина „Родопчанче” в гр.Смолян. Кулминацията на празника ще бъде фолклорното надпяване и надиграване „Изворен глас”, което ще се състои в с. Смилян на 29 юни.

Инициатори на фестивала са "Екоорганизация – Родопи" и Община Смолян. Партньори са Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Смолян, Българска фондация "Биоразнообразие", училища и читалища от региона.

Финансова подкрепа е получена от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд и Програма "Култура" на ЕК чрез проект "Цветна Европа".

pfdc

 

Вашият коментар