Духът на Бавария е в Пловдив с новата бирария Йегерхоф

 
В Пловдив, на 25-и май 2013 година се открива бирария Jägerhof (Йегерхоф), в която ще се продава жива бира. Йегерхоф е първата автентична баварска бирария в града. В превод от немски името й означава „Ловен двор“.

Бирата в Йегерхоф ще се произвежда съгласно Райнхайтсгебот – Закон за чистота на бирата, създаден през далечната 1516 година, регламентиращ производството и търговията с бира в Бавария. Съгласно този закон, за производството   на бира могат да се използват само вода, малц, хмел и мая.

Живата бира ще се произвежда в самото заведение по атрактивен и автентичен начин пред гостите на заведението чрез напълно електрифицирани и оборудвани пивоварни Caspary с 225 годишна история. За качеството на произведената жива бира ще се грижи Кристиан Роланд Щорх – бирен майстор, дошъл специално от Германия.

Целогодишно бирария Jagerhof ще вари 2 основни вида бира: Jagerhof hell (светло) и Jagerhof weiss (бяла, пшенична). В зависимост от сезона ще се предлагат и още бирите Oktoberfest Bier, Kupfer Bier (медна бира), Dunkles Bier (тъмна бира), Dunkles weissbier (тъмна пшенична бира).  Сезонната бира ще се сменя периодично и ще се приготвят допълнителни вкусове.

За живата бира

Живата бира е прясна, нестабилизирана бира. Пивните дрожди (бирена мая), отговорни за ферментацията и други процеси при производството, са живи. Затова и бирата се нарича по този начин. Пивните дрожди са изключително полезна хранителна съставка. Живата бира е мътна бира. Това се дължи на наличието на механични примеси – фини частици от малцов шрот, бирена мая и хмел. Живата бира е произведена по обичайната технология, но са спестени механичното пречистване (филтриране) и термичната обработка (пастьоризация). Живата бира се съхранява в специални съдове с възможност за автоматично регулиране на температурата между 0-5°C . Процесите на ферментация се задържат достатъчно, за да може живата бира да се съхранява около 7- 8 седмици.

За бирарията и менюто

Бирарията разполага с над триста места, паркинг и красива градина. Намира сe в началото на ж.к. „Тракия”, зад Пени маркет (ул. „Съединение“ №4). Работното време е от осем сутринта до един през нощта.

Бирария Йегерхоф предлага както баварска, така и традиционна българска кухня. Има голямо разнообразие от свински, телешки, пилешки и дивечови ястия. Предлагат се и традиционните баварски брецели и кисело зеле. Освен живата бира, в менюто се предлага и всякакъв друг алкохол.

За майстора-пивовар Кристиан Роланд Щорх

За производството на бирата ще се грижи бирен майстор Кристиан Роланд Щорх. Той е работил като бирен майстор в бирария Дьоменс, бил е пръв бирен майстор на „Airbräu“ Gasthausbrauerei, работил е при изграждането и пускането в експлоатация на гастропивоварна „Airbraeu“. Следвал е във Вайхенщефан и има диплома за бирен майстор. Кристиан Роланд Щорх е женен, с двама сина и три дъщери.

За бирата като напитка

Бирата е съставена от четири основни съставки – вода, малц, хмел и пивни дрожди (с по-широко срещаното наименование – мая). Всяка една от тези суровини има своята особеност, която, съчетана с тази на другите суровини в хода на технологичния процес, формира характера на най-различни пива. Някои от тях са коренно различни едни от други.

Пивоварната технология се основава на действието на различни ензимни системи, формирани в хода малцовото производство и разграждащи впоследствие голяма част от веществата, налични в малца. Ензимно действие присъства и при последващата алкохолна ферментация, провеждана с използването на пивни дрожди. Благодарение на тях става и формирането на пивото като алкохолна напитка.

За инвестицията

Собственици на бирария Йегерхоф са Атанас и Иван Антонови, които, очаровани от бирариите в Бавария, решават да пренесат духа им в Пловдив. Двамата братя търсят и намират най-добрите пивоварни системи и най-опитните майстори-пивовари в Бавария.

Инициативата е на фирма „Сакара 2011”, която с арх. Филип Филипов и неговото студио „Ultraviolet” възстановяват духа на класическата немска бирария от началото на миналия век. Заведението е решено на две нива, като централната зала представлява огромен елипсовиден атриум. Отвън сградата е съчетание от естествен камък и мазилка. Зад бара са разположени атрактивните медни съдове, в които се вари бирата. В близост има сцена за музиканти. Панорамен асансьор свързва всички нива на постройката и излиза на покрива, решен като богато озеленена градина. Третият етаж е мансарден и е предвиден за офиси.

jagerhof_sgrada copy

 

 

За автора

Вашият коментар