Движение в бъдеще време

Вероятно мнозина от потребителите на интернет, посещаващи екологични сайтове имат собствени хибридни или електрически автомобили. И много от тях сигурно си мислят, че вече шофират в бъдещето, или почти, съобщава sedmastruna.blogspot.com. Но колко голяма роля ще играят именно колите в транспорта на бъдещето? Сигурно не са малко онези, които вярват, че електрическите и хибридните автомобили са само временен заместител, а не  бъдещето на превозите. Просто един промеждутък от време, преди залеза на колите.

Съгласно IEEE Spectrum, мнозина са на мнение, че автомобилите ще имат участта, която днес имат цигарите – нещо, което хората зарязват просто като израз на фамилиарничене, като една неприятна отживелица, един лош навик.

 

Именно това мнение споделя и кметът на бразилския град Куртиба, Джейм Лърнър, който казва, че автомобилът ще бъде цигарата на бъдещето. Според него, проблемът с колите не е просто замърсяването. Наистина, промяната въз основа на електрическите и хибридни автомобили е огромна, но истинският проблем е в чудовищно големите пространства, които заемат милионите автомобили, вследствие на живота в града.

Лърнър и бившият кмет на Богота Енрике Пеналоса смятат, че използването на автомобили е изключително неефикасно в условията на все по-липсващи пространства. Простичкият пример, който дава Пеналоса е, че 100 души могат да се качат в един автобус, вместо 100 автомобила да заемат място по пътищата.

Според Лърнър колите не просто трябва да са електрически или хибридни, а да се превърнат постепенно в автомобили, по-ефективни по отношение на пространството, което предлагат днешните лични превозни средства.

Каквото и да си говорим, замърсяването в САЩ от автомобили е огромно и повечето хората разбират този проблем, но те се нуждаят от колите си. Всички градове и общности израстват и се развиват все повече, предлагайки  реални използваеми возила, които все още са реалния начин на придвижване.

Автомобилният инженер Хал Харви споделя мнението си, че в някои градове на САЩ вече се забелязва намаляване на трафика, а в други като Лондон задръстването е пълно.

Задръстванията се оказват сериозен проблем, който води със себе си замърсяване, но огромният проблем, който си остава е фактът, че задръстванията не биха могли да бъдат преодоляни  с по-чисти коли, каквито са електрическите и хибридните. Затова е много важно е как ще ползваме колите в обозримо бъдеще.

Но в САЩ бъдещето за което говорим е малко вероятно да се случи скоро, тъй като частният автомобил, хибридният, електрическият, или дори този на газ, си остава твърде важен за хората.

За жалост един проблем, за който аналогът с цигарите е повече от неадекватен.

atlanta-georgia-during-rush-hour-via-wikimedia_100414585_l

 

За автора

Вашият коментар