Европейските граждани носители на Нобеловата награда за мир 2012

Носителят на Нобеловата награда за мир за 2012 г. е… Европейският Съюз
Норвежкият нобелов комитет реши да присъди тазгодишната нобелова награда за мир на Европейския съюз. Признанието затова, че повече от шест десетилетия Съюзът и неговите предшественици допринасят за напредъка на мира и помирението, демокрацията и човешките права в Европа, се казва в прессъобщението от Комитета.
След като за седемдесет години Франция и Германия водят три войни по между си, днес с наоредването на европейската интеграция, войната между двете държави е немислима.Процесът на разширяване на Европейския съюз включва през 80-те години Гърция, Испания и Протугалия. Условие за тяхното присъединяваен е установяване на демокрацията .  Падането на Берлинската стена направи възможно присъединяването на редица страни от Централана и Източна Европа.  ‘’Разделението между Изток и Запад до голяма  степен бе доведено до край; демокрацията бе подсилена; много етнически-базирани национални конфлкикти бяха разрешени.’’ България се присъедини към Европейския съюз през 2007 г.
Разширяването на Европейския съюз все още продължава. От следващата година ще стане факт присъединяването на Хърватска. Започнаха и предприсъединителните преговори с Черна Гора, а Сърбия получи статут на кандидат за член в Европейския съюз. Жозе Мануел Барозу заяви чрез Twitter, че е голяма чест за целия ЕС, за всички 500 милиона негови граждани, да бъде награден с Нобеловата награда за мир.
С изявлението си Барозу стана вторият европейски лидер, който приветства решението на Нобеловия комитет да избере ЕС за лауреат на тазгодишната награда за мир.По-рано председателят на ЕП Мартин Шулц изрази вълнението си от новината.„ЕС е единственият проект, който замени войната с мир и омразата – със солидарност”, заяви Шулц в първата си реакция, като подчерта, че е „завладян от емоция”.

МИКЦ – Пловдив Област

ул. ''Волга'' 24
телефон: 032 62 22 78
 

 

Вашият коментар