Изчезват ли компютрите?

Ново проучване за настроенията на хората по посока на компютърна техника, направено от NPD показва, че около една трета от потребителите, които са ползвали РС-та за достъп до съдържание, сега разчитат за тази цел на таблети и смартфони. Това кара някои познавачи в бранша да вещаят скорошен край на хегемонията на  персоналните компютри, но пък NPD не споделя подобно мнение.

От компанията не вярват персоналните компютри да изчезнат в обозримо бъдеще, дори смятат, че те ще продължат да бъдат най-добрият инструмент за изпълнение на много задачи, в частност създаването на съдържание.

Домакинствата, снабдени с персонални компютри, са все още твърде много. Данните на NPD сочат, че средно всяко семейство, свързано към интернет, има 2,4 компютъра и само 1,2 таблета.

В същото време обаче, мобилните устройства все по-често заместват РС-тата, когато става въпрос за развлечение. 27% от анкетираните потребители на таблети и същият процент притежатели на смартфони съобщават, че вече по-рядко ползват РС за достъп до интернет и общуване в социални мрежи. NOD очаква тази тенденция да се засили през настоящата година.

Докато обаче Windows 8 все още си прокарва път на пазара, потребителите едва ли ще се откажат от персоналните компютри. Таблетите с тази платформа обаче могат да променят ситуацията, прогнозира NPD. Windows 8 е единственото решение, което позволява съвместяване на процеси по създаване и потребление на съдържание, и може да ускори краят на РС-тата.

 

 

Вашият коментар