Изходите са 2: Терминал 1 и ….

По колко пъти в месеца чувате „мъдрата“ мисъл, почти превърнала се в сентенция ‘’Изходите са 2: Терминал 1 и Терминал 2 на летище София’’?
Най-вероятно хората, които използват този израз са прави – гледаме на летището само като изход от финансовата криза. Щеше да е по-хубаво да го ползваме само, когато ходим на екскурзии, нали? Реално погледнато във всяко семейство има поне един член, който живее, работи или учи в чужбина. Ставаме свидетели на това как възрастни хора тепърва се учат да ползват компютър и скайп, само и само да имат някаква връзка с децата или внуците си.

Сигурна съм, че на никой не му е лесно и приятно да загърби дом, семейство и приятели и да отиде в чужда страна за да дири щастието и финансовата сигурност. Днес всичко е много по-лесно и удобно, все пак решението да емигрираш, е сериозно и отговорно. Да, границите са отворени, ние сме членове на ЕС и можем да пътуваме свободно, колкото и когато пожелаем.

Има много положителни страни в това да смениш обкръжението си и мястото за малко. Ако отидеш да работиш, ще знаеш за какво го правиш, трудът ти ще бъде оценен и възнаграден. А какво по-хубаво от това, когато припечелиш достатъчно да се върнеш тук и да инвестираш спечеленото е нещо хубаво и полезно за теб самия и близките ти?
Най-добрият вариант в момента е да получиш образование в чужбина. Каквото и да си говорим, тук методите са много остарели, а образователната система иска сериозна промяна, защото тя не се вписва в схемата на бизнеса. Отиваш, учиш, ставаш добър в дадена област и се връщаш тук, показваш наученото на практика и ако си достатъчно търпелив и упорит скоро ще жънеш успехи.
Или просто ти е писнало до такава степен, че решаваш да се махнеш. Без план, просто така, защото бягството е нормална човешка реакция.  Мисля, че всичко е от нагласата, а и помислете – в чужда държава, където само броя на населението в един град е равен на броя на населението в България се успява малко по-трудно. А тук, само да си малко по-различен от масата, да си новатор и експериментатор – няма как веднага да не се откроиш. Ще спечелиш много положителни оценки.
Мисля, че с каквото и да се захване човек, винаги трябва да търси златната среда. Прекрасно е да попътуваш, да изследваш нови земи, да срещнеш нови култури и обичаи, да завържеш контакти и приятелства с представители на други нации. Но докато го правиш, не забравяй за хората, които те чакат тук, за прекрасната ни Родина, за Стара планина, за морето, за Родопите, за Тракия, Перперикон, Велико Търново, Трявна, Видин, Седемте рилски езера…
И докато правиш всички тези неща покажи и разкажи на чужденците за природата ни, за обичаите и традициите ни, за културата ни. Бъди посланник на България, опровергай мнението, че сме една от най-нещастните страни в света, заедно с държавите от Третия свят. Покажи, че не всички българи са джебчии и лъжци.
Докажи, че Хомо Балканикус е изчезващ вид, а чалгата е леко позабравена.
И накрая – дръж се прилично и се забавлявай!
{youtube}WP1w6XZwWlE{/youtube}


mediacafe.bg
– Елена Родимова