Научен проект спечели „Млад предприемач на Пловдив за 2015“ (СНИМКИ и ВИДЕО)

Ученици от Търговската гимназия обраха пвоечето награди на шестия конкурс на Общината

Физик с много интересен и задълбочен проект спечели шестия поред конкурс "Млад предприемач на град Пловдив".

Ваня Плачкова, възпитаник на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", грабна разнородното жури с проект за нови установки по физика и видео ръководство за средното и висшето образование. Второто място или 4 хиляди лева заслужено отидоха при екип от трима ученици от Националната Търговската гимназия с идея за отглеждане на растения в мини капсули.

Тримата спечелиха и награди за най-млади участници, подкрепени от КИА с 500 лева. Те бяха аплодирани от своята директорка, която лично стисна ръката на всеки един от възпитаниците на гимназията. 

Двете трети места, които бяха наградени с по 2000 лева, отидоха съответно при Георги Влайков за проект за обучения и атракционни близо до Пловдив, както и при спортистката Мануела Манова с проект за танцово студио "Ж.М."  

Всички победители се състезаваха с общо 42 бизнес плана в рамките на последните 2 месеца и се явиха на по 2 презентации за защита на своите идеи. 

Един от интересните проекти тази година беше идея за "Врата-тенис маса" на Стефан Ночев. Неговият проект е за домашни условия за малчугани и техните родители, които ще могат да играят любимата си игра игра, като трансформират вратата в маса за тенис.

Друг проект  проект заслужаващ внимание бе Джага бол на Серафим Рабаджийкси от Раковски. Още един който достигна до финала бе на Никола Балимезов, който представи идея за създаване на фотоцентър "Фотон" или проявяване/копиране на кадри по един от вече позабравени начини на снимки. Това са едни от най-скъпо продаваните снимки в цял свят, като единичната бройка достига до 200 хил. долара. 

Традиционната нагарада на радио-веригата Communicorp отиде при Кристиан Смиленов с идея за мобилна платформа "Jay" за безплатно известяване. Сериозният проект  на 24-годишния младеж, който от четири години работи в "Telerik" вече набира скорост и скоро време ще може да се използва в големите модни компании като Levi's, Beneton и други. Другата награда на радио-веригата бе подарена на Мануела Манова за танцовото студио.

Езиков център Леонардо да Винчи пък подари курс по немски език на заелата първо място Ваня Плачкова. "Сигурна съм. че идеята ми ще улесни работата на преподавателите, а заниманията ще станат по-интересни за учениците",  сподели победителката веднага след спечелването на наградата пред камерата на mediacafe.bg (Вижте видеото).

"Вярвам, че природните и техническите науки не се заучават, а са нужни експерименти. Три от разработките, които ще осъществя с помощта на наградата ще предоставя безвъзмездно на 3 пловдивски училища, за да може децата да развиват идеите си", сподели дамата, която бе дошла на награждаването си със своя приятел.

Наградите бяха връчени от многото ресорни заместник-кметове и партньори на конкурса. Събитието се организира от зам.-кмета по "Младежки дейности" Петър Зехтински и кемтът на район централен Георги Титюков. Надяваме се, че тази година всички наградени ще се постарят да изхарчат наградите си по спечелените проекти. 

СНИМКИ от награждаванията през изминалите години можете да видите ТУК

Очаквайте видео интервюта и с останалите победители и интересните проекти от конкурса "Млад предприемач". 

За автора

Вашият коментар