Парите стават кът през 2020

money_saveАко сте сред заклетите привърженици на технологиите и все по-масовото им нахлуване в живота, то следващата новина ще ви хареса!
В обозримо бъдеще една голяма част парите ви ще претърпят метаморфоза, при която от банкноти ще се преврърнат в обикновен номер в банковата ви сметка, който ще бъде достъпен навсякъде. Вместо да си губите времето, броейки стотинките си пред някое гише, вие ще “вадите” през смартфона си парите от виртуалния си портфейл.

Между другото, запознатите са наясно, че това е възможно и днес, при това наичните за такъв вид разплащане са цели три – m-commerce (използва мобилен браузър и онлайн портфейл), m-payments (използва мобилни приложения) и m-wallets (замества изцяло портфейла ви). И както обичам да казвам, това не е всичко! Вие можете да изберете и от други форми на плащане като сканиране на баркод, мобилни купони и самостоятелно касиране.


Как изглеждат нещата по света, в контекста на казаното?

В добрата стара Англия например, 87 на 100 от жителите, притежаващи банкови сметки се възползват от удобствата на мобилните плащания. В Азия пък 79% от хората не гласуват доверие на тази технология. В Америка 49% от жителите на определят пазаруването чрез смартфон като неудобно. Нещо, което лично мен леко ме изненадва, но явно американското кино е навлязло сериозно в ежедневието ни…
money_word

Ще живеем ли до 2020 в свят, където парите не съществуват? – това е въпросът. Според “The future of money” – докладът на Pew Research ,най-вероятно парите ще изчезнат до 2020 година, като дотогава хората ще са свикнали с употребата на смарт-устройства за пазаруване. Това на свой ред ще обезмисли съществуването на банкнотите и кредитните карти, смятат авторите на изследването.
Фактите в подкрепа на доклада, сочат, че в последните години, технологиите навлизат все по-сериозно в ежедневието ни. В Сащ например, около половината от всички мобилни телефони са смартфони!

Eдинствено времето ще покаже до каква степен „Homo sapiens” ще се поддаде на едно колкото истинско, толкова и нереално нещо, каквото е виртуалният свят, чийто хомот ни оковава все по-здраво.

 

mediacafe.bg – Димо Димчев