Ние се оплакваме и недоволстваме, те създават песен

nedovlostvo_muzika
На всички ни е ясно, че по принцип българите обичаме да мрънкаме и да се оплакваме. Правим го навсякъде и по всяко време – вкъщи, на работа, на масата, сред приятели ,понякога и сред непознати. Мисля, че ако направят мрънкането олимпийска дисциплина, то ние ще отвеем всички други кандидати и ще спечелим безапелационно. Хубаво е човек да се оплаква и недоволства, само че защо никога не го правим , където трябва? На площада, или пред Народното събрание, например.

От фондация ‘’Отворени изкуства’’ са помислили за алтернативен начин , по които да изкажем недоволствата си. В рамките на фестивал ‘’ Град и Публични пространства’’ и проект ‘’Ритуали на обичайното’’ с куратор Вера Млечевска, ще се проведе артистичният проект ‘’Хорът на оплакванията’’ . Проектът е стартирал в Бирмингам през 2005 година, реализиран е в 70 града по света и е в включен в списъка на Глобалните хитове на BBC. Целта на авторите е да съберат оплакванията на различни граждани, да ги обединят в едно и след това композитор да създаде специална песен.
Изпратете краткото си оплакване и вземете участие в проекта и създаването на песента, като за целта не се нуждаете от певчески способности, а от ентусиазъм и силен глас. На e-mail: info@openarts.info напишете оплакването си под формата на кратко изречение, оставете име и телефонен номер. Крайният срок е 10 юли 2012.
Фестивалът ‘’Град и публични пространства’’ ще се проведе в дните между 17 и 23 септември, като след това ще последва любимата на всички пловдивчани ‘’Нощ на музеите и галериите’’.
Мисля, че това е интересна инициатива, чрез която ще успеем да погледнем от по-страничен ъгъл на ежедневните ни терзания и недоволства, най-малкото ще трансформираме това в нещо положително, музикално и забавно.

mediacafe.bg – Елена Родимова

За автора