Пловдив с най-красивия парк

Договор за устройствена концепция с Лесотехническия университет – София подписа днес кметът на Пловдив  Иван Тотев. Предвижда се цялостно залесяване на 640 декара в парк „Отдих и култура” на запад от Гребния канал до Околовръстния път.

Този пояс е общински и е изоставен, като не е залесяван от над 20 години. Идеята е през следващата година идеята мястото да се превърне в огромен зелен терен. По този начин Пловдив ще има защита срещу навлизането на въздушните маси от западна посока в града. 7 500 лева от бюджета на Общината са определени за този първи етап по новия проект. По думите на кмета Иван Тотев освен за река Марица, това ще бъде вторият мащабен проект, за който ще се търси финансиране от оперативни програми и бюджета.

Доц. Росица Петрова от ЛТУ-София обясни, че разработката има за цел превръщането на парк „Прослав” в атрактивна обществана зона за отдих, туризъм и спорт. Тук ще се изгради голф игрище на 70 декара, зелено училище с бунгала, тематични кътове и форумно пространство. Ще има и веломаршрути, кътове за фитнес, зони за скейтборд, ролери, детски площадки.

Предвижда се изграждане на административна сграда, както и пешеходни алеи. След този първи проучвателен етап за време от 3 месеца следва и втората стъпка: възлагане на технически работен проект. Третата фаза е финансиране и концепция за управление, което се предвижда за началото на 2014 година. 

Според кмета Тотев проектът е изключително скъпо начинание, но всичко което ще се прави няма да има аналог в България и общината ще положи много усилия това да се случи.

За автора

Вашият коментар