Приятелската прегръдка на Mozilla и Samsung

Mozilla, разработчикът на Firefox и компания Samsung обявиха, че започват съвместно разработката на браузърния инструмент от "ново поколение", наречен Servo. Това съобщава в блога си техническият директор на Mozilla Брендън Ейч.

Целта на проекта е създаването на въпросния инструмент, който ще използва преимуществата на "бързи, многоядрени, хетерогенни компютърни архитектури" и паралелни изчислителни системи, отчитайки в същото време съображенията за сигурност.

Servo ще се създава "от нулата", пояснява Ейч. Той ще се пише на програмния език Rust, създаден в Mozilla, който все още е в процес на разработване. Последната, най-нова версия на езика е 0.6.

Servo е предназначен предимно за устройства с ARM процесори, работещи под управлението на Android. Такива устройства, по-специално, произвежда Samsung. През януари 2013 г. компанията представи 8-ядрен процесор на архитектура ARM.

Срокове за появата на енджина не се съобщават. Трябва да се отбележи, че Mozilla разработва Servo от 2012 г., той е един от "изследователските проекти" на компанията.

Съвременните продукти на Mozilla – браузърът Firefox и операционната система Firefox OS са основани на енджина Gecko. По данни на TechCrunch, компанията няма планове да се откаже от него, а по-скоро двата проекта – Gecko и Servo ще си живуркат паралелно.

samfire02

 

 

Вашият коментар