Ръжда = зелен източник на енергия?

Ръждата може да помогне за увеличаване на ефективността на производството на водород чрез слънчева светлина – потенциално зелен източник на енергия, съобщава BBC.

Частици от кристали железен оксид, или ръжда с наноразмери са показали, че могат да разделят водата на водород и кислород в присъствието на слънчева енергия. Резултатът от това откритие може да бъде крачка към евтиното и екологично генериране на водород от слънчева светлина и вода.

Изследователи от Швейцария, САЩ и Израел са идентифицирали това, което те наричат „шампионски наночастици” от хематит, които са с размер няколко милиардни от метъра. Мехурчета водороден газ започнали да се появяват спонтанно, когато малките зърна хематит били поставени във вода под слънчевата светлина като част от фотоелектрохимична клетка. Наноструктурите изглежда като миниатюрен карфиол и се „отглеждат“ като слой върху електрода.

Тайната към подобряването на технологията се крие в разбирането как електроните вътре в хематитовите кристали взаимодействат с краищата на гранулите в рамките на тези “шампиони”. Там, където частицата е разположена в правилната посока и не съдържа граници на гранулите, електроните минават по-ефективно. Това позволява разделянето на водата, което води до улавянето на около 15% от енергията в слънчевата светлина. Тази енергия може да се съхранява под формата на водород.

Железният оксид е евтин, а електродите, нужни за създаването на изобилен, екологично добит водород от вода чрез този фотохимичен метод ще са сравнително евтини и ефективни. Водородът, добит от вода и слънчева светлина по този начин, ще може да се съхранява, транспортира и продават за захранване на водородни горивни клетки за автомобили и други електрически системи.

 

Вашият коментар