Ще застроим ли Луната

Архитектите от една компания са решили да застроят Луната, колкото и странно да звучи това, но когато архитектите говорят може би трябва да се заслушаме в онова, което ни казват. А то е, че ще строят и то с материали,  добивани от наличните изкопаеми на повърхността на земния спътник, и най-вече реголит.

Всичко това разбира се звучи като част от роман на Лем, тъй като идеята е надуваема структура да бъде  транспортирана на Луната, където 3D принтери, командвани от роботи, да създадат панели, с които сградите ще бъдат покривани като с черупка. Технологията на 3D принтерите се състои в това да създава твърди триизмерни обекти от дигитално заложен образ в устройството чрез наслагване на тънки нишки от градивен материал.

Фирмата, която се заиграва с този проект предлага лунната къща да се издигне на южния полюс на спътника на земята. Първоначално тя ще осигурява удобства за живот на четирима души, но е проектирана така, че да могат да й се правят и пристройки.

Тук е мястото да споменем, че през 2010 г. екип от Вашингтонския университет откри, че изкуствения реголит съдържа силиций, калций, желязо и магнезиев оксид и може да бъде използван за създаването на твърди тела от 3D принтери.

Последните планове за градеж на Луната са резултат от сътрудничеството на множество организации, включително Европейската космическа агенция.

По всичко личи, че идеята е меко казано сериозна, след като толкова организации застават зад нея. Само нищо не се споменава като как точно бъдещите обитатели на тези къщурки ще преживяват , при положение, че е известно, че Лунната кора е съставена от множество елементи, между които уран, торий и т.н, някои от които са радиоактивни, а под въздейсвието на космическите лъчи се отделя допълнително количество радиация.

Освен това онова, което се знае за лунната атмосфера, е че  практически тя е незначителна, съставена от газове каторадон, които са продукт на радиоактивния разпад на елементи в лунната кора.

Интересни решения, а още по-интересно е, че са плод на хора, зад които застават сериозни институции. Историята ще покаже дали ще се случат всички тези хрумки или просто някой някъде ще усвои едни пари, след което ще се окаже, че подобен проект е, меко казано, труден за изпълнение.

buildingalun

 

 

 

Вашият коментар