Силиций за нова супер бърза RAM памет

Първия ReRAM чип изцяло на основа на силициев окис, създаде екип учени от University College London (UCL)
reram
По принцип ReRAM чиповете се правят най-често от окиси на метали, чието електрическо съпротивление се променя при подаване на напрежение и те “запомнят” тази промяна дори след изключване на захранването.Новите чипове имат възможност за запаметяване на много повече информация, отколкото при съвременните USB флаш памети и се нуждаят от много по-малко енергия и пространство.
Британските учени са разработили нов материал от силициев окис, който извършва промяната на съпротивлението много по-ефективно от досегашните разработки. В него подредбата на силициевите атоми се променя, и вътре в силициевия окис се формират силициеви влакна, които са с по-малко съпротивление. Наличието или отсъствието на тези влакна представлява преминаване от едно състояние в друго. За разлика от другите чипове от силициев окис, които се разработват, този чип не се нуждае от вакуум за да работи, затова е потенциално по-евтин и траен.
Според един от учените в екипа, създал новия чип, техните ReRAM памети се нуждаят от една хилядна от енергията нужна на стандартна флаш памет, а са около сто пъти по-бързи от нея. Фактът, че чипът не се нуждае от специални условия за да работи и има съпротивление, което може постоянно да се променя дава възможност за широк кръг от приложения.
reram2
Новата технология е открита случайно, докато екипът е работил върху създаването на светодиоди от силициев двуокис е била забелязана нестабилна работа на устройствата.Според учените на острова, потенциалът на материала е огромен. Те смятат, че са доказали, че тези чипове могат да бъдат програмирани, чрез използване цикъла между две или повече състояния на проводимост. Устройства могат да са голяма стъпка напред в използването на силициеви памети, смятат още британските учени.
Технологията предлага и други приложения. Екипът изследва възможността за използване на свойствата на съпротивлението на техния материал не само като памет, но и като процесор.

mediacafe.bg
– Димо Димчев

За автора