АББ осигурява електрическо задвижване за екологична суперяхта

Първи договор с холандския производител на луксозни яхти Oceanco по проекта за инсталация на технологията Azipod® проправя пътя за по-широко сътрудничество в областта на устойчивото електрическо задвижване, на пазар, който се очаква да надмине 10 млрд. щатски долара до 2025 г.

Предназначен за суперяхта, построена по най-високите стандарти за устойчивост, обхватът на интегрирания проект на АББ покрива доставката на два 2,5 MW модула Azipod®, заедно със задвижващи двигатели и контроли.

Системата Azipod® е добре известна с превъзходна ефективност в потреблението на гориво, както и със своята маневреност в сравнение с конвенционалните системи, в множество типове плавателни съдове, от танкери до фериботи. Възможността за избор на мащаба на задвижването Azipod® означава, че то е също толкова подходящо за сектора на екологично съобразените суперяхти. Това е пазар, на който собствениците на плавателни съдове придават специална важност на най-високите стандарти за удобство, като по-малко шум и вибрации.

Технологията Azipod® се основава на управляема система за задвижване, чийто електрически двигател се съдържа в потопена във водата капсула извън корпуса на кораба, която се върти на 360 градуса. Пуснато преди три десетилетия, задвижването Azipod® се превърна в индустриален стандарт за технология за екологични плавателни съдове, намалявайки потреблението на гориво с до 20 процента в сравнение с традиционните системи за задвижване.

„Предвид крайната цел на Oceanco за нулево въздействие върху околната среда, ние сме щастливи да си сътрудничим с „АББ Морски сектор и пристанища“, чиито водещи технологии са известни с това, че предлагат ползите за устойчивостта, все по-търсени от притежателите на суперяхти“, каза Ремко Юргенс, морски архитект, Oceanco. „Двете компании оценяват потенциала за интегриране на цялостни системи за захранване и задвижване в бъдещи проекти“, добави той.

„Много сме доволни, че приключихме тази първа сделка с Oceanco и очакваме с нетърпение да си сътрудничим в бъдеще. Нашите две компании споделят етос на устойчиво бизнес развитие, което дава стабилна основа за нашите взаимоотношения“, каза Томас Хакман, Мениджър развитие на пазари, Суперяхти, „АББ Морски сектор и пристанища“.

И двете компании наскоро подчертаха своя ангажимент към устойчиво развитие и амбициозни цели, които също ще помогнат за намаляване на въглеродните емисии в морския сектор. Като част от своята Стратегия за устойчиво развитие 2030 г. стартирана през ноември 2020 г., АББ ще постигне въглеродна неутралност в рамките на собствените си дейности и ще подкрепи своите клиенти при намаляване на техните годишни емисии на CO2 с най-малко 100 мегатона, което се равнява на годишните емисии от 30 милиона автомобили с двигател с вътрешно горене. Междувременно строителят на суперяхти стартира инициативата  Oceanco NXT за сътрудничество с партньори от различни бизнес сектори с крайната цел да се проектират и построят суперяхти с нулеви емисии.

„Ние виждаме АББ като водещ доставчик и основен партньор за бъдещи разработки“, каза Юргенс. „Ефективните системи за управление и съхранение на енергия и усъвършенстваните задвижващи системи се считат за съществени за постигането на нашата цел.“

Допълнително предимство за Oceanco и неговия клиент е световната мрежа за поддръжка на АББ, предоставяща денонощни съвети и възможност за използване на системата за дистанционна диагностика ABB Ability™ за наблюдение на оборудването и отстраняване на неизправности. Днес, с над 1000 кораба, свързани с ABB Ability™ Съвместни Операции по целия свят, дигиталните услуги са в основата на поддържката на плавателни съдове от брега. Експертите на АББ следят бордовите системи, координират диагностиката на оборудването и предлагат услуги за поддръжка 24/7 от осем центъра на ABB Ability™ Съвместни Операции по целия свят.

АББ снабдява морската индустрия с водещи световни технологии, които движат развитието на устойчивото корабоплаване. Електрическото задвижване, обусловената от данни поддръжка на интегрираните решения за кораби и за брега от АББ проправят пътя към морската индустрия с нулеви емисии, осигурявайки по-голяма ефективност и надеждност на собствениците на кораби и подготвят плавателните съдове да отговорят на изискванията на утрешния ден.

Вашият коментар