До края на май персоналът в туризма ще е ваксиниран

До края на май се очаква голяма част от работещите в туризма да бъдат ваксинирани, очакват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Към момента е създадена добра организация за имунизиране на заетите в сектора както по Южното, така и по Северното Черноморие.

Изпращаме имената на заетите в хотелите и заведенията по Южното Черноморие в Министерство на туризма и общата им бройка, за да бъдат подадени те към здравните служби и да бъдат включени в зелените коридори за ваксиниране на заетите в туризма, обясни членът на Изпълнителното бюро на асоциацията Веселин Налбантов.

Приоритетното ваксиниране на заетите в сектора е една от мерките за осъществяване на летния сезон и привличане на повече гости чрез промотирането ни като сигурна дестинация, за които БХРА настояваше в поредица писма до управляващите и в предизборните си разговори с кандидатите за 45-то Народно събрание.

Голяма част от служителите в хотелиерския сектор и по Северното Черноморие проявяват интерес към опцията да бъдат ваксинирани приоритетно, съобщи и председателят на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци и на БХРА Георги Щерев. Той подчерта за пореден път, че имунизацията е по избор, като всеки трябва да вземе предвид индивидуалните си особености, предпочитания и здравословно състояние. Заетите в туристическия сектор са отговорни хора и съм сигурен, че ще направят правилния за тях избор, обясни Щерев.

До дни списъците с желаещите служители в туризма, които искат да се ваксинират ще бъде обобщен от Министерство на туризма и ще бъде изпратен до 28-те Районни здравни инспекции за организация на самия процес по имунизация. Голяма част от списъците са като заявена бройка вместо с конкретни имена, тъй като хотелиерите изчакват с наемане на персонал извън основния им за лятото, предвид трудната ситуация, отменените чартърни полети от Германия и Великобритания за май и юни, както и очакваното по-късно начало на сезона.

От туристическия сектор изразиха и благодарността си към кабинета в оставка за приемане на нови правила за влизане в страната. Вече ще се признават не само PCR, но и антигенни тестове, сертификати за ваксинация и доказателство чрез стар тест за преболедуван COVID-19 през последните 6 месеца. Тази промяна е една от основните мерки в подкрепа на туристическия сектор и на предстоящия летен сезон, за която настоявяахме от БХРА, обясни Щерев. И е добра предпоставка за преговори с Румъния да извади страната ни от карантинния списък. Ако преговори със северната ни съседка допълнят взетите към момента добри мерки, действията ще повлияят положително на резервациите в последния момент за летните хотели, предвид че именно тези записвания ще диктуват сезона, подчерта Щерев.

Вашият коментар